Najnovije vesti

Putin: Rusija neće izručiti Snoudena

Putin: Rusija neće izručiti Snoudena

Planeta
Putin je rekao da je Snouden slobodan čovek i da će, što pre odredi svoju destinaciju, to biti bolje

NANTALI - Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da se Amerkinac Edvard Snouden, koji je obelodanio detalje američkog programa nadzora komunikacija širom sveta, još nalazi u tranzitnoj zoni na moskovskom aerodromu i da ga ruske vlasti neće izručiti SAD.

Putin je rekao da je Snouden slobodan čovek i da će, što pre odredi svoju destinaciju, to biti bolje. Tokom posete Finskoj, Putin je rekao da ruske bezbednosne službe "nisu sarađivale niti sarađuju" sa Snoudenom. Dodao je da činjenica da Rusija nema sporazum o ekstradiciji sa SAD znači da Moskva neće ispuniti zatev iz Vašingtona za izručenje.

Snouden je prekjuče doleteo na moskovski aerodrom Šeremetjevo, odakle je prema neimenovanim izvorima iz ruskih specijalnih službi trebalo da odleti najpre na Kubu, a potom u Ekvador gde je tražio azil. Mediji su izvestili da Snouden juče nije bio u avionu Aeroflota koji je odleteo za Kubu, a izvori u specijalnim službama su naveli da ima pravo da bude u tranzitnoj zoni aerodroma koliko želi.

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je Rusiju da poštuje uobičajenu pravnu praksu između zemalja kada je reč o beguncima, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prethodno otvoreno odbacio zahtev SAD u vezi sa Snoudenom, navodeći da on nije prešao granicu Rusije.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...