CEGER JE ZAKON: Los Anđeles zabranio najlon kese

CEGER JE ZAKON: Los Anđeles zabranio najlon kese

Planeta -
Zabrana će za velike radnje početi da važi 1. januara, od kada će kupci ili nositi svoje torbe ili će morati da plate 10 centi za papirnu kesu

LOS ANĐELES - Los Anđeles je najveći grad u SAD koji će zabraniti besplatne plastične kese u prodavnicama, odlučilo je u utorak gradsko veće.Zabrana će za velike radnje početi da važi 1. januara, od kada će kupci ili nositi svoje torbe ili će morati da plate 10 centi za papirnu kesu.

Za zabranu je glasalo devet članova gradskog veća, dok je jedan bio protiv. U Los Anđelesu se godišnje potroši oko dva miliona dolara za čišćenje otpada plastičnih kesa. Po proceni sanitarnih službi, u gradu se svakog sata distribuira više od 228.000 kesa.

Gradske vlasti planiraju da u područjima sa stanovnicima s nižim primanjima podele milion kesa za višekratnu upotrebu. Zabrana će se odnositi na radnje u kojima se prodaje kvarljiva roba, kao što su supermarketi i veliki trgovinski lanci, kao što je Vol-Mart (Wal-Mart). Manje prodavnice će nove propise početi da primenjuju od juna sledeće godine.

Za kršenje zabrane predviđena je kazna do 500 dolara i oduzimanje kesa za jednokratnu upotrebu. Radnje će takođe morati da predaju izveštaje o broju prodatih papirnih kesa. Zabrana plastičnih kesa već je uvedena u Santa Moniki i San Francisku, ali takva mera, ni posle petog pokušaja prošlog meseca, nije uspela da prođe u parlamentu Kalifornije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track