Rusija povukla vojno osoblje iz Sirije, luka Tartus prazna?!
Foto: Reuter

Rusija povukla vojno osoblje iz Sirije, luka Tartus prazna?!

Planeta -
Odluka je donesena kako bi se ograničila opasnost po ruske državljane usred građanskog rata u Siriji i umanjila pretnja od političke štete koja bi mogla da nastane ako bi Rusi stradali od bilo koje strane u sirijskom sukobu

MOSKVA - Rusija je povukla vojno osoblje iz Sirije i ostavila svoj strateški vojni centar Tartus bez vojnika zbog sve veće bezbednosne opasnosti u ovoj zemlji, piše danas dnevnik "Vedomosti".

Ugledni ekonomski dnevni list navodi, pozivajući se na neimenovani izvor u ruskom ministarstvu odbrane, da u Siriji više nema ruskih vojnika niti civilnog osoblja, prenosi agencija Frans pres.

Izvor navodi da je odluka donesena kako bi se ograničila opasnost po ruske državljane usred građanskog rata u Siriji i umanjila pretnja od političke štete koja bi mogla da nastane ukoliko bi Rusi stradali od bilo koje strane u sirijskom sukobu.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov je u intervjuu za dnevnik "al-Hajat" koji se izdaje u Londonu, a objavljuje na arapskom jeziku, na neki način i potvrdio evakuaciju ruskog vojnog osoblja iz Sirije, navodi francuska agencija.

"Danas, rusko ministarstvo odbrane nema nijednog člana svog osoblja u Siriji", rekao je Bogdanov, dodajući da u Tartusu Rusija nikada i nije imala bazu, već da je reč o tehničkom postrojenju za održavanje brodova koji plove u Sredozemnom moru.

Objekat u mediteranskoj luci Tartus jedini je takav objekat koji Rusija poseduje van teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza.

Smatra se da je poslednjih nekoliko meseci u postrojenju Tartus, koje je izgrađeno na osnovu dogovora Damaska i Moskve 1971. godine, bilo samo desetak članova osoblja ruskog ministarstva odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track