Jugonostalgija u EU-Hrvatskoj!

Kumrovčani priznaju

Jugonostalgija u EU-Hrvatskoj!

Planeta -
Hrvatska, koja će uskoro pristupiti novoj zajednici, još uvek žive mnogi koji čeznu za bivšom državom, piše španski El mundo

ZAGREB - Evropski i svetski mediji pišu o ulasku Hrvatske u EU, dok je španski El mundo odlučio da temi "EU-Hrvatske" pristupi na malo drukčiji način od ostalih: iz perspektive jugonostalgije i Kumrovca!U članku nazvanom "Jugonostalgija u EU-Hrvatskoj" se tako, nakon uvoda o Josipu Brozu Titu, navodi da u ovoj zemlji, koja će uskoro pristupiti novoj zajednici, još uvek žive mnogi koji čeznu za bivšom državom:

"U trenutku kad Hrvatska ulazi u EU još uvek kod nekih postoji čežnja za minulim danima komunizma. To se zove Jugonostalgija, a nju osećaju i mnogi Srbi, Bosanci, Crnogorci, pa čak i Kosovari. Ona postoji i u Sloveniji, koja je prva bivša jugoslovenska republika koja se pridružila zajednici pokrenutoj u Briselu". Pretpostavlja se zatim da je razlog ovom "fenomenu" mišljenje ljudi da je "pre bilo bolje", piše hrvatski portal Indeks.hr. "U poređenju sa Sovjetskim savezom, Jugosloveni su mogli putovati na zapad i uživali su visok životni standard. Obrazovanje, rad i zdravstveno bili su im osigurani", dok se nakon rata sve promenilo dolaskom kapitalizma te je država osiromašila.Naravno, jugonostalgičari se redvno svake godine na Titov rođendan okupljaju u Kumrovcu, a El mundo piše i kako je do tog istorijskog mesta, "iako je od Zagreba udaljeno samo 45 kilometara, prilično teško doći javnim prevozom", te da za "njegovu promociju vladajući nisu nimalo zainteresovani", dok je načelnik Ulama o investicijama razgovarao čak s ulagačima iz Saudijske Arabije i Kine kako potpomogao razvitak mesta.Španci su prilikom posete razgovarali i s meštanima te su tako došli do zaključka da su "različite etničke grupe u Jugoslaviji živele miran suživot" te da su trenutno svi redom nezadovoljni načinom na koji (ne) funkcioniše demokratija na Balkanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track