Islamisti ubili hrišćanskog sveštenika u Egiptu!

POČELO JE: Prvo versko ubistvo posle puča

Islamisti ubili hrišćanskog sveštenika u Egiptu!

Planeta -
Koptski duhovnik Mina Abud Šarvin ubijen na Sinaju, a veruje se da su ga smakli ekstremisti bliski Muslimanskom bratstvu zbog svrgavanja Morsija

KAIRO - Verski rat u zemlji piramida.Radikalni islamisti, besni što je vojska smenila islamističkog predsednika Egipta Mohameda Morsija, ubili su iz osvete koptskog sveštenika Minu Abuda Šarvina na Sinajskom poluostrvu. On je prva žrtva verskog rata koji je počeo prošle srede, kad je Morsi svrgnut, a u sukobima njegovih pristalica i protivnika dosad je poginulo najmanje 90 ljudi. Takođe, islamski militanti juče su, nakon nekoliko napada na vojne i policijske punktove na Sinaju, izveli bombaški napad na centralni gasovod.Razneli i gasovodHrišćanski sveštenik Mina Abud Šarvin mučki je ubijen dok je šetao gradom Arišom, u kvartu Masaid. Iako niko nije preuzeo odgovornost za ubistvo, veruje se da su ga izveli pripadnici Muslimanskog bratstva, grupe iz koje potiče Morsi. Upravo su islamisti iz te političke partije kritikovali papu Tavadrosa, duhovnog lidera Kopta, kojih je u Egiptu oko osam miliona, što je podržao vojsku u smeni Morsija, uhapšenog zajedno s vodećim ličnostima Muslimanskog bratstva.Istovremeno, egipatski militanti izveli su napad na gasovod u blizini grada Ariša na Sinajskom poluostrvu. Taj gasovod doprema gas u Jordan, a bio je meta napada više od deset puta otkako je 2011. svrgnut bivši lider Hosni Mubarak.Sinaj je problemInače, Egipat jedva uspeva da kontroliše bezbednost na Sinajskom poluostrvu nakon odlaska Mubaraka, a tvrdokorne islamističke grupacije iskoristile su kolaps bezbednosti koji je usledio nakon što je vojska izvela puč.Neredi na demonstracijama zbog Morsijeve smene nastavljeni su i juče širom zemlje. U Kairu su se sukobile Morsijeve pristalice i protivnici, a slične scene viđene su i u drugim gradovima Egipta. Morsijeve pristalice kažu da će ostati na ulicama sve dok on ne bude pušten iz pritvora i vraćen na mesto predsednika.

Pristalice Mohameda Morsija neće da se povuku s ulice
Pristalice Mohameda Morsija neće da se povuku s ulice

Horor... Poštovaoci Al Kaide bacili mladiće sa šest metara
Horor... Poštovaoci Al Kaide bacili mladiće sa šest metara

Baradej nije postao premijerDobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed el Baradej, koji je trebalo da bude imenovan za premijera prelazne egipatske vlade, nije postavljen na tu funkciju. Tome se usprotivila druga po veličini islamistička grupa Nur partija.

Linčovali tinejdžereIslamska banda linčovala je pa bacila trojicu tinejdžera s betonske konstrukcije visoke šest metara na krovu zgrade u Aleksandriji. Jedan od njih Hamada Badr (19) umro je usled teških povreda. Badr i njegovi drugari usnimljeni su mobilnim telefonom kako se na krovu višespratnice kriju od velike grupe islamista koji su nosili Al Kaidine zastave. Dečake, koji su slavili smenu predsednika Mohameda Morsija, islamistička grupa jurila je po ulici, pa su se sklonili u zgradu i popeli na krov. Međutim, rulja je krenula ka njima, popela se na konstrukciju na krovu i prebila ih. Dvojica dečaka preživela su napad, dok je Badr umro na krovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track