OSTALA NEPOKRETNA: Bosanki odšteta od 43,1 milion dolara!
Foto: Think

Najskuplja presuda u Vermontu u SAD

OSTALA NEPOKRETNA: Bosanki odšteta od 43,1 milion dolara!

Planeta -
Džemila Hećo iz Sarajeva tužila „Džonson kontrols“, proizvođača automobilskih sedišta, nakon što je posle udesa ostala nepokretna

BURLINGTON - Pretrpela strašnu nesreću.Džemila Hećo (51), poreklom iz Sarajeva u BiH, koja sad živi u Eseksu u američkoj državi Vermont, dobila je višegodišnju pravnu bitku protiv proizvođača automobilskih sedišta „Džonson kontrols“ iz Milvokija, vrednu čak 43,1 milion dolara. To je najviša suma koju je neko od građana ikad dobio kao odštetu na sudu u državi Vermont.Stala na crvenoHećova je 4. avgusta 2007. godine doživela tešku saobraćajnu nesreću u svom „dodžu 2.000 neon“, nakon koje je ostala nepokretna, te joj je 24 sata dnevno potrebna nega. Ona je tog kobnog dana propisno stala na crveno svetlo na semaforu, ali ju je vozač automobila iza nje Nvakego Ekvuabu, koji je tada imao 17 godina, udario u zadnji deo pri brzini od 56 kilometara na sat. Od udarca sedište je popustilo, što je dovelo do teških povreda i kvadriplegije.Nakon nesreće, Džemila i njena dvojica sinova Kenan i Emir odlučili su da pokrenu tužbu protiv proizvođača sedišta „Džonson kontrols“. Posle procesa od skoro pet godina, sud je doneo presudu, u kojoj se navodi da je navedena saobraćajna nesreća trebalo da prođe bez ozbiljnijih posledica. Porota se složila da bi žena trebalo da dobije visoku odštetu na osnovu njenih računa iz bolnice i na osnovu proračuna koliko će joj para trebati za svakodnevnu zdravstvenu negu.Međutim, firma „Džonson kontrols“ navela je da će verovatno uložiti žalbu da presudu.- Ne slažemo se sa sudskom presudom. Verujemo da sedište nije bilo pokvareno. Stojimo iza bezbednosti svakog našeg proizvoda - naveli su iz kompanije.Inače, Džemila je Sarajevo napustila sa svojom dvojicom sinova tokom rata, nakon što je njen suprug Fahrudin poginuo. Ona je sa sinovima izbegla kroz Sarajevski tunel i autobusom se uputila prema Hrvatskoj, gde su proveli šest meseci. Pobegla od rataNjen sin Kenan taj period je opisao kao skrivanje miša od mačke. Uspeli su 1995. da odu u SAD, gde je Džemila radila tri posla kako bi obezbedila hranu, odeću i smeštaj za svoju decu. Budući da su bili siromašni, u Eseksu je u proteklih nekoliko godina organizovano mnogo humanitarnih događaja s ciljem prikupljanja para za Džemilu i njenu porodicu.

Pare idu na lečenjePare koje Džemila Hećo bude dobila biće uložene u fond za njeno lečenje i brigu. Njeni advokati kažu da je odšteta visoka jer žena od nje mora da plati zaostale bolničke troškove od 620.000 dolara, kao i buduće troškove od oko 26,5 miliona dolara. Oni su takođe naveli da Džemila, budući da je nepokretna, ne može da se izdržava, pa će novac dobrodoći, a u odštetu je uračunato i 14,3 miliona dolara za pretrpljene muke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track