Saudijci i Turci ratuju oko Egipta
Foto: Rojter

Bogate zemlje bore se za prevlast

Saudijci i Turci ratuju oko Egipta

Planeta -
Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati obećali osam milijardi dolara egipatskoj prelaznoj vladi da bi iz igre izbacili Katar i Tursku, koji su svojim milijardama pomagali islamiste

VAŠINGTON - Odmeravaju snage.Bogate zemlje Persijskog zaliva, ali i Turska nadmeću se ko će imati veći uticaj u Egiptu. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pokušavaju da oslabe uticaj Katara i Turske, koji su svojim milijardama podržavali islamističku vladavinu svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, pa su već obećali osam milijardi dolara prelaznoj vladi.Autoritarni poredakKatar je u savezništvu s Turskom dao znatnu finansijsku i diplomatsku podršku Morsijevom Muslimanskom bratstvu, ali i islamistima u drugim zemljama. Za samo godinu dana Morsijeve vlade Katar je dao Egiptu osam milijardi dolara, dok je Turska ponudila zajam od dve milijarde dolara.Za razliku od Katara, koji je podržavao i islamiste u Libiji i Siriji, Saudijska Arabija i Emirati nastoje da vrate stari autoritarni poredak u strahu da bi islamski pokreti i zalaganje za veću demokratiju mogli destabilizovati i te zemlje. Saudijska Arabija i Emirati oduševljeno su dočekali vojno svrgavanje Mohameda Morsija i Muslimanskog bratstva, pa su obećali Egiptu osam milijardi dolara u gotovini i kreditima, ne samo s ciljem da podrže slabu prelaznu vladu već i da oslabe uticaj Katara i Turske. Dve najbogatije zemlje Zaliva imaju izražen neprijateljski odnos prema islamističkom programu Muslimanskog bratstva, koji smatraju pretnjom za legitimitet sopstvenih monarhija i regionalnu stabilnost.Slab uticaj SADPrema ocenama analitičara, obećanje pomoći od osam milijardi dolara ukazuje i na ograničenost američkog uticaja. SAD Egiptu godišnje daju 1,5 milijardi dolara, a to je mali deo onoga što su obećale zalivske zemlje. Angažman tih zemalja, međutim, znatno se razlikuje od pristupa SAD. Administracija Baraka Obame pokazala je nesigurnost reagujući na akcije vojske u Egiptu, ali i u širem smislu - ima problem da održi uticaj na sve haotičniji i sve više podeljen arapski svet, u kojem je i inače teško definisati američke interese.

Morsi na sigurnomSvrgnuti egipatski predsednik Mohamed Morsi trenutno se nalazi na sigurnom i zasad protiv njega nije podignuta optužnica.- Morsi je na bezbednom mestu i prema njemu se ponašaju s poštovanjem - izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Badr Abdelati.

Uhapšen lider Muslimanskog bratstvaEgipatsko tužilaštvo naredilo je hapšenje vrhovnog lidera islamističkog pokreta Muslimanskog bratstva Mohameda Badije, pod optužbom da je podsticao nasilje ispred štaba Republikanske garde kad je pre dva dana ubijeno 55 ljudi. Naređeno je da budu uhapšeni i drugi zvaničnici Muslimanskog bratstva, uključujući Badijunog zamenika Mahmuda Ezata.

Ubijene dve osobe na SinajuDve osobe su poginule, a šest vojnika je ranjeno u napadu ekstremista na policijski kontrolni punkt na egipatskom poluostrvu Sinaj. Napad je izveden u gradu El Nahl u centralnom delu poluostrva, a ne zna se da li su žrtve civili ili policajci. Takođe, granatirani su policijski punktovi u više gradova na Sinaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track