Najnovije vesti

PADA VLADA: Premijer Luksemburga najavio ostavku

Prevremeni izbori

PADA VLADA: Premijer Luksemburga najavio ostavku

Planeta
Junker, koji je hrišćanski demokrata, odlučio se na taj korak pošto je njegov socijalistički koalicioni partner iz vlade povukao podršku i tražio da Junker snosi političku odgovornost za stari skandal tajne službe o špijuniranju lokalnih političara

LUKSEMBURG - Premijer Luksemburga Žan-Klod Junker rekao je da će u četvrtak ponuditi ostavku svoje vlade i pozvati na prevremene izbore. Junker je premijer Luksemburga od 1995, što je najduži mandat jednog predsednika vlade u EU.

On je, takođe, od 2005. do početka ove godine bio na čelu evro zone - 17 zemalja koje za zajedničku valutu koriste evro.

Junker, koji je hrišćanski demokrata, odlučio se na taj korak pošto je njegov socijalistički koalicioni partner iz vlade povukao podršku i tražio da Junker snosi političku odgovornost za stari skandal tajne službe o špijuniranju lokalnih političara.

Junker je opovrgao učešće u tome. Luksemburg, zemlja od 515.000 stanovnika, koja se graniči sa Francuskom i Nemačkom, oduvek je bila pojam političke stabilnosti.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...