Prema novom predlogu Evropske komisije, upozorenja na cigaretama slikom i tekstom moraće da zauzimaju najmanje 75 odsto površine kutije, sa obe strane

BRISEL - Stroža pravila.
Najmanje 75 odsto površine kutije za cigarete uskoro bi moglo da bude prekriveno upozorenjima o posledicama pušenja. Takođe, uskoro bi mogle da budu zabranjene cigarete s drugačijim ukusima, poput mentola.

Prema novom predlogu Evropske komisije, upozorenja na cigaretama slikom i tekstom moraće da zauzimaju najmanje 75 odsto površine kutije, sa obe strane. Još prema Direktivi iz 2001. tekstualno upozorenje bilo je obavezno, a slika ne. Osam zemalja članica već je pokrenulo inicijativu da slikovna upozorenja budu obavezna, a još dve članice to će učiniti tokom 2013.

Osim toga, podaci o postotku nikotina, katrana i ugljen-monoksida biće zamenjeni informacijom o štetnim sastojcima duvana. Informacijama o pomoći za prestanak pušenja dodaće se novi detalji, brojevi telefona i internet-adrese. Takođe, pakovanje duvanskih proizvoda ni u kom slučaju ne smeju da sadrže nikakvo oglašavanje koje bi potrošačima sugerisalo da je taj proizvod manje štetan od drugih.

Inače, oko 700.000 ljudi u EU godišnje umre od bolesti povezanih s pušenjem, a 13 miliona boluje od bolesti koje se mogu povezati s pušenjem.