Holanđanka (19) uhapšena zbog regrutovanja džihadista

Privedena u gradiću istočno od Haga

Holanđanka (19) uhapšena zbog regrutovanja džihadista

Planeta -
Holandske vlasti uhapsile su jednu ženu (19) zbog sumnje da je regrutovala džihadiste za borbu sa radikalnim islamskim pobunjenicima u Siriji

AMSTERDAM - Holandske vlasti uhapsile su jednu ženu (19) zbog sumnje da je regrutovala džihadiste za borbu sa radikalnim islamskim pobunjenicima u Siriji, saopštilo je holandsko tužilaštvo danas.

"Devojka je uhapšena i ostaće u pritvoru tokom trajanja istrage", rekla je Nikolet Stel, portparolka kancelarije javnog tužioca u Hagu.

U Holandiji raste zabrinutost da se mladi holandski muslimani regrutuju za učešće u borbama u Siriji, a jedna britanska studija u aprilu je navela da se najmanje 197 holandskih državljana bori protiv snaga predsednika Bašara al-Asada.

Policija je uhapsila devojku u gradiću Zutermer istočno od Haga u sredu nakon što su se neke porodice žalile vlastima da su njihovi rođaci otišli da se bore u Siriji. U međuvremenu se sprovodi šira istraga o regrutovanju mladih ljudi od strane radikalnih muslimana da se bore u Siriji. Prema navodima tužilaštva, iako vlasti ne mogu da spreče potencijalne džihadiste da napuste Holandiju, one mogu da rade na sprečavanju njihovog regrutovanja koje je protivzakonito i za šta je predviđena kazna do četiri godine zatvora ili novčana kazna od 78.000 evra.

Advokat Bart Nojtgedagt, koji zastupa druge holandske državljane opužene za navodno regrutovanje džihadista za borbe u Siriji, rekao je agenciji Frans pres da je teško dokazati takve slučajeve.

"Morate da imate nekoga ko se vratio iz Sirije i ko će sam da kaže "ja sam bio regrutovan". Mora da postoji dokaz koji bi potvrdio da je reč o regrutovanju, kao što su recimo telefonski razgovori ili mejlovi", kaže on dodavši da izjave rođaka jednostavno nisu dovoljne.

"Koliko mogu da se setim, u Holandiji dosad nijedan proces za regrutovanje džihadista nije uspešno okončan", dodao je Nojtgedagt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track