Meksički predsednik mora na operaciju štitne žlezde
Foto: Reuters

Benigna izraslina

Meksički predsednik mora na operaciju štitne žlezde

Planeta -
Nedavnom biopsijom potvrđeno da je izraslina kod Enrikea Penje Nijeta dobroćudna

MEKSIKO SITI - Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto će sledeće sedmice biti podvrgnut operaciji odstranjivanja benigne izrasline na štitnoj žlezdi, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

"Predsednik Enrike Penja Nijeto će 31. jula biti operisan u cilju uklanjanja izrasline na štitnoj žlezdi", navodi se u saopštenju, u kojem nema drugih detalja o zdravstvenom stanju meksičkog lidera, prenela je agencija AFP.

Nijetin portparol je kasnije istakao da je "nedavno obavljenom biopsijom potvrđeno" da je izraslina dobroćudna.Velika većina izraslina na štitnjači, čiji hormoni učestvuju u regulaciji osnovnih metaboličkih procesa, nema nikakvih posledica, ali je mali procenat njih kancerogen.

Pored toga, izrasline mogu da porastu dovoljno da otežaju gutanje.Operacija u centralnoj vojnoj bolnici u Meksiko Sitiju bi trebalo da traje oko 90 minuta, a Penja Nijeto će se posle toga oporavljati četiri dana, tokom kojih će biti na raspolaganju samo za privatne posete, navela je njegova kancelarija.Četrdesetsedmogodišnji meksički predsednik, kojeg mediji opisuju kao mladolikog i fotogeničnog, istrčao je početkom jula u Meksiko Sitiju trku na deset kilometara za 54 minuta i osam sekundi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja