Najnovije vesti

POSLE GEJ PARADE: Gazde kafića pozvale popa da okadi trg u Budvi!
Foto: RTCG

Budvani branili sebe i decu

POSLE GEJ PARADE: Gazde kafića pozvale popa da okadi trg u Budvi!

Planeta
Najstrože osuđujemo paradu srama i bolesti, moleći se Bogu da od Budve i Crne Gore odagna sve bolesti i sve napade đavolske, naveo je paroh budvanski Boris Radović

PODGORICA - Paroh budvanski Boris Radović osveštao je sinoć plato ispred Starog grada na kojem su se prethodno okupili pripadnici LGBT zajednice i odakle su krenuli na prvu Paradu ponosa u Crnoj Gori.

Radović je osveštao plato na inicijativu vlasnika lokala i ugostitelja iz Starog grada. On je, nakon obreda, kazao da ono što se desilo u Budvi nije parada ponosa, već parada srama i užasa, prenose podgorički mediji.“Najstrože osuđujemo paradu srama i bolesti, moleći se Bogu da od Budve i Crne Gore odagna sve bolesti i sve napade đavolske”, naveo je Radović.

Prema njegovim rečima, građani Budve su pokazali da znaju da čuvaju svoje domove i porodice. “Branili su sebe svoju decu od homoseksualizma, koga su neprijatelji čitave vaseljene pokušali da promovišu kao nešto čime treba da se ponose, a ne kao nešto čega treba da se stidi svaki čovek”, kazao je Radović.

Prva gej povorka u Crnoj Gori, u kojoj je učestvovalo oko 40 osoba, završila se neslavnim bilansom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije što je rezultovalo privođenjima, povredama i na kraju evakuacijom brodovima učesnika Parade.

Crnogorska policija privela je 22 osobe, zbog ometanja Parade ponosa, a tokom manifestacije lakše su povređena dve lica. Uprava policije Crne Gore je navela da je tokom šetnje učesnika Parade, na maršuti kretanja, bilo okupljeno oko 2.000 građana, od koji je oko 500 aktivno pokušalo da spreči održavanje gej povorke.Uoči i tokom Parade došlo je do više obračuna policije i protivnika gej povorke, u kojima su policajci koristili pengreke, a protestanti kamenice.

Nekoliko stotina protivnika gej povorke, uglavnom mlađih, okupilo se u blizini Starog grada i zasulo kamenjem, flašama i drugim predmetima pristalice LGBT zajednice. Kamenica je pogodila je u nogu i zamenicu crnogorskog ombudsmana Marijanu Laković.Povreda nijesu pošteđeni ni predstavnici medija, pa je su tako napadnuti kamermani Televizije Budva i Televizije Crne Gore.

Koliko je bezbedonosna situacija bila ozbiljna govori podatak da su učesnici Parade ponosa, koji su u Budvu stigli autobusom iz Podgorice, evakuisani brodovima iz Starog grada, jer nije mogao da im se obezbedi siguran prolaz kroz Budvu.

Operaciju evakuacije obezbeđivala su dva policijska patrolna čamca.Sukobi protivnika gej povorke i policije počeli su uoči Parade, a, sa manjim ili većim intenzitetom, trajali su i tokom same šetnje.Policija je privela nekoliko osoba uoči Parade ponosa, zbog toga što su gađali jajima autobus da pripadnicima LGBT zajednice i pokušali fizički da ih napadnu.

Tokom trajanja šetnja stalno je dolazilo do verbalnih, ali i fizičkih napada na povorku, zbog čega je policija više puta intervenisala.Nakon šetnje, predsednik LGBT Foruma progres Zdravko Cimbaljević kazao je da nije očekivao toliko negativnu reakciju građana.„Očekivao sam da će biti negodovanja, ali da će biti ovakvih protesta – zaista ne. Nažalost, ovo je prava slika Crne Gore“, rekao je on.Savetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić kazao je novinarima da prva Parada ponosa u Crnoj Gori donela ono što se i očekivalo.

“Ovo je jedan proces koji je karakterističan za sve zemlje u kojima se prvi put održava gej parade”, naveo je on.Među učenicima povorke bili su savetnik predsednika Skupštine Crne Gore za odnose sa javnošću Snežana Burzan i pomoćnici ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Mitrović i Sabahudin Delić.Paradi prisustvovali su i poslanik DPS-a i predsednik skupštniskog Odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković, kao i funkciner Pozitivne Crne Gore Ana Ponoš.

Učesnici gej povorke nosili su transparente „Glasam za ljubav“, „Homoseksualci su ljudi“, „Hoćemo ravnopravnost“.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...