Berluskoni hoće u zatvor, a ne društveno koristan rad!
Foto: Beta Ap

Mrzi socijalne službe

Berluskoni hoće u zatvor, a ne društveno koristan rad!

Planeta -
Neću prihvatiti da budem prepušten socijalnim službama kao kriminalac kome treba prevaspitavanje", rekao je Berluskoni

RIM - Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je danas da bi radije otišao na izdržavanje zatvorske kazne umesto da odsluži kaznu radom u nekoj javnoj služi.

"Neću prihvatiti da budem prepušten socijalnim službama kao kriminalac kome treba prevaspitavanje", rekao je Berluskoni u intervjuu dnevniku "Libero".

Italijanski Vrhovni sud će u utorak otvoriti saslušanje po Berluskonijevoj žalbi na presudu za proneveru i utaju poreza kojom je osuđen na godinu dana zatvora i pet godina zabrane bavljenja javnom funkcijom.

Berluskoni je naglasio da, takođe, neće iskoristiti mogućnost italijanskog zakona da služi kaznu u kućnom pritvoru, kako je predviđeno za prestupnike u poznim godinama.

"Skoro da imam 78 godina i trebalo bi da imam pravo na kućni pritvor, ali ako me proglase krivim, ići ću u zatvor", naveo je lider desnog centra.

"Nisam spavao mesec dana. Budim se noću i gledam u plafon i razmišljam šta su mi uradili", kaže medijski magnat koji odranije tvrdi da je žrtva progona levičarski orijentisanih sudija.

Suđenje Berluskoniju je počelo pre sedam godina, podseća AFP. Optužnica je koncentrisana na poslovanje medijske kompanije "Mediaset" i tereti Berluskonija da je veštački naduvavao cene prava na distribuciju filmova kako bi izbegao plaćanje poreza.

Naime, Berluskonijeve of-šor kompanije prodavale su filmove Berluskonijevom "Mediasetu" po navodno puno većoj ceni, ali nisu plaćale porez. On je odbacivao te optužbe i tvrdi da je previše bio zauzet političkom karijerom da bi se bavio pitanjima kao što su prava na distribuciju filmova.

"Mediaset" je 1970. godine osnovao Berluskoni, a danas u njoj ima 38,6 odsto vlasništva.On je u intervjuu istakao da je optimista povodom konačne presude, kao i veruje da neće biti proglašen krivim.

"Bio sam premijer u vreme kad je navodno izvršeno krivično delo, šta sam ja mogao da znam o ugovorima na pravo distribucije?", kaže Berluskoni.Berluskoni je prošle godine prvo osuđen na četiri godine zatvora i tri godine zabrane vršenja javne funkcije, ali je sud ubrzo nakon toga preinačio zatvorsku kaznu na godinu dana.Naime, sud je odlučio da zbog Zakona o amnestiji iz 2006, koji je donet da bi se smanjila prenatrpanost italijanskih zatvora, smanji zatvorsku kaznu.

Za sada nije poznato koliko će Vrhovnom sudu biti potrebno da donese konačnu presudu.Očekuje se da će saslušanje trajati nekoliko dana, a moguće je da će sudije izreći presudu kasnije ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja