NEREDI U TUNISU: Policija ispalila suzavac na deomnstrante!
Foto: REUTERS

NEREDI U TUNISU: Policija ispalila suzavac na deomnstrante!

Planeta -
U gradu Sidi-Buzid policija ispalila suzavac kako bi rasterala demonstrante, koji su policiju gađali kamenjenm i palili automobilske gume

TUNIS - Tuniska policija ispalila je rano jutros suzavac na demonstrante ispred zgrade parlamenta, gde su se sukobile pristalice i protivnici islamističke vlade, posle subotnje sahrane ubijenog poslanika opozicije Muhameda Brahmija.

Frans pres izveštava da su se suparnički tabori ulogorili ispred parlamenta i da ih je razdvajala barikada i interventna policija.Ubistvo Brahmija izazvalo je mitinge u mnogim gradovima Tunisa koji su često završavani sukobom s policijom.

Tako je i u gradu Sidi-Buzid policija ispalila suzavac kako bi rasterala demonstrante, javio je Rojters.Prema tamošnjim medijima, demonstranti su gađali policajce kamenjem i palili automobilske gume.

Poznat po svojim levičarskim stavovima, 58-godišnji opozicionar Brahmi se protivio islamistima i pozivao na svrgavanje s vlasti islamske partije Al-Nahda (Preporod).

Brahmi, lider levičarske opozicione partije Narodni pokret koju je nedavno formirao, ubijen je iz vatrenog oružja sa 14 hitaca ispred njegove kuće u predgrađu Tunisa, Arijani, u četvrtak ujutro.Istraga je ustanovila da postoji veza između ubistva Brahmija i drugog protivnika islamista Šukrija Belaida, ubijenog 6. februara.

AFP prenosi da su radikalni salafisti, bliski grupi Ansar al-Šarija koja je povezana sa Al-kaidom, negirali su danas bilo kakvu umešanost u ubistvo Brahmija, za šta ih optužuju vlasti.Zbog ubistva Brahmija do danas je 64 poslanika suspendovalo rad u parlamentu.

Radi se o predstavnicima blokova Savez za Tunis i Narodni front, i partijama Al-Mubadara (Inicijativa) i Demokratska alijansa.Parlamentarci traže raspuštanje skupštine, ostavku vlade i formiranje vlade nacionalnog jedinstva.Većinu mandata u skupštini sa 217 mesta ima Al-Nahda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track