Bivši ambasador u Izraelu novi izaslanik za Bliski Istok

Odluka Džona Kerija

Bivši ambasador u Izraelu novi izaslanik za Bliski Istok

Planeta -
Američki državni sekretar Džon Keri imenovao je danas bivšeg ambasadora SAD u Izraelu Martina Indika za mirovnog izaslanika SAD za Bliski istok

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Džon Keri imenovao je danas bivšeg ambasadora SAD u Izraelu Martina Indika za mirovnog izaslanika SAD za Bliski istok.

Keri je prilikom imenovanja Indika, istakao da se Bliski istok nalazi na putu "razumnog kompromisa", pri čemu je novopostavljeni posrednik "realističan" po pitanju teškoća koje se nalaze pred Izraelcima, Palestincima i američkim pregovaračima.

"Mir je Indikova životna misija", dodao je prvi čovek Stejt dipartmenta.

Indik je obavljao funkciju američkog ambasadora u Izraelu u dva navrata, od 1995. do 1997. godine i od januara 2000. do jula naredne godine.Bio je aktivan u administraciji nekadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, kome je bio specijalni savetnik i direktor programa za Bliski istok i Jugoistočnu Aziju u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD.

Indik je bio prvi američki ambasador kome su bila ukinuta ovlašćenja po bezbednosnoj proveri zbog nepropisnog postupanja sa važnim obaveštajnim dokumentima, ali su mu vraćena u oktobru 2000. godine odlukom tadašnje državne sekretarke Medlin Olbrajt.On sada obavlja funkciju potpredsednika Instituta Brukings u Vašingtonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track