Medijski rat u arapskom svetu!

Od revolucije 2011. do pokolja u Egiptu

Medijski rat u arapskom svetu!

Planeta -
Dva medijska titana, Al Džazira i Al Arabija neretko zastupaju različite stavove sa događaja na Severu Afrike i sa Bliskog istoka

KAIRO - Svrgavanje egipatskog predsedniika Mohameda Morsija podstaklo je medijski rat između velikih arapskih rivalskih medijskih kuća - Al Arabije i Al DŽazire i politika koje vode njihovi osnivači - Saudijska Arabija i Katar. Razlike među njima po prvi put su počele da se ispoljavaju tokom Arapskog proleća 2011. kada su ti televizijski kanali pružili Saudijcima i Kataru izglede za pokrivanje tih događaja, naveli su analitičari.

Arapsko proleće je "dovelo do polarizacije u arapskim medijima", rekao je saudijski analitičar Abdulah al Šamri."Oba kanala su počela da vode više računa o stavovima svojih finansijera, nego o nuđenju profesionalnog i objektivnog izveštavanja", predočio je Šamri i dodao da oba kanala "gube svoj kredibilitet", s obzirom na rivale, kao što su Frans 24 i Skaj njuz Arabija. Analitičari koji se pojavljuju na Al Džaziri i Al Arabiji pažljivo se odabiraju kako bi podržali stavove tih kanala, tvrdi Šamri.

Al DŽazira, koju finansira naftom bogat Katar, osnovana je 1996, i pokrenula je revoluciju na arapskoj medijskoj sceni koja je decenijama bila ograničena na medije pod državnom kontrolom, dok je Al Arabija u vlasništvu saudijskog biznismena Valeda aI Brahima koji ima tesne veze sa vladarskom porodicom Al Saud. Odnosi su bili zategnuti između Saudijske Arabije i novih vlasti u Egiptu i Tunisu kojima je dominirao pokret Muslimanska braća, dok je Katar snažno podržavao islamiste u njihovom uzdizanju na vlast.

Kontrast između te dve medijske kuće bio je najočigledniji prilikom njihovog pokrivanja previranja u Egiptu posle prošlomesečnih uličnih protesta, nakon kojih je usledilo svrgavanje predsednika Morsija, bliskog Muslimanskoj braći, preneo je AFP."Al DŽazira i Al Arabija su pokrivale te događaje u Egiptu na dva dijametralno suprotna načina", rekao je Mohamed El Oifi, stručnjak za arapske medije na Univerzitetu Sorbona u Parizu.

Dok je Al Arabija uživo emitovala snimke protesta protiv Morsija na kairskom trgu Tahrir, Al DŽazira je objavljivala događaje sa protesta pro- Morsijevih demonstranata sa drugog trga u egipatskoj prestonici. Al Arabija je pozdravljala egipatsku "drugu revoluciju", ali je većina gostiju na Al DŽaziri Morsijevo svrgavanje opisivala kao "vojni udar protiv legitimiteta".

Prema mišljenju Oifija, pozicija Al Arabije predstavlja "očigledan odraz" stava koji je zauzela Saudijska Arabija, čiji je kralj Abdulah bio prvi strani lider koji je čestitao egipatskom privremenom predsedniku Adli Mansuru, samo nekoliko sati nakon što je postavljen na mesto Morsija. Al DŽazira je, međutim, "zauzela neprijateljskiju poziciju prema događajima od 30. juna nego što je bio stav Katara koji je manje-više prihvatio pad Morsija", ocenio je Oifi.

Kada je ispred sedišta Republikanske straže u Kairu 8. jula ubijeno 53 većinom Morsijevih pristalica, Al Arabija je ignorisala verziju tog incidenta koju su dala Muslimanska braća i prenosila je saopštenja armije. Al DŽazira je, pak, prenosila prizore iz bolnice koji su prikazivali poginule i ranjene pro-Morsijeve pristalice i uživo prenosila konferenciju za novinare Muslimanske braće. Ranije ovog meseca je navodno sedam zaposlenih u Al DŽaziri dalo otkaze zbog neslaganja sa uređivačkom politikom tog kanala ili zbog pretnji smrću koje su primili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track