Eštonova: Malo nade za pomirenje u Egiptu

Sukobi ne jenjavaju

Eštonova: Malo nade za pomirenje u Egiptu

Planeta -
Posle razgovora delegacija islamističkih političara koji predstavljaju pro-Morsijevi istomišljenike naveli su da onih koji su sada na vlasti u Kairu moraju prvi da naprave iskorak ka pomirenju tako što će pustiti na slobodu, iz zatvora, lidere Muslimanske braće

KAIRO - Malo ima znakova da su dve strane u sukobu čule pozive visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja se nalazi u misiji pomirenja u Egiptu s ciljem okončanja sve teže političke krize koja je odnela više od 260 ljudskih života, javlja večeras britanski BBC.

U ulozi posrednika, prva žena evropske diplomatije pozvala je egipatsku prelaznu vladu da napravi iskorak ka Muslimanskoj braći u procesu pomirenja i stavljanja tačke na sve krvaviju krizu u zemlji, dok se demonstranti pozivaju na nove proteste, prenela je agencija AP.

Kao jedan od retkih koji je u stanju da razgovara sa obe strane u sukobu u Egiptu, Ešton se nije javno oglašavala posle razgovora, navodi Rojters.

Pristalice i protivnici svrgnutog predsednika Mohameda Morsija nisu ostavile bilo kakvu sumnju u duboku polarizaciju u najmnogoljudnijoj arapskoj državi, navodi agencija.

Ešton je u nedelju uveče stigla u drugu posetu Kairu za 12 dana, gde se danas odvojeno sastala sa dve strane.

Posle razgovora s njom, delegacija islamističkih političara koji predstavljaju pro-Morsijevi istomišljenike naveli su da onih koji su sada na vlasti u Kairu moraju prvi da naprave iskorak ka pomirenju tako što će pustiti na slobodu, iz zatvora, lidere Muslimanske braće i prekinuti sa medijskom kampanjom protiv islamista, navodi AP.

Privremena vlada, u međuvremenu, nastavlja sa planom tranzicije koji bi trebalo da dovede do novih izbora početkom sledeće godine, dok bezbednosni zvanicnici i pro-vladini mediji sve više predstavljaju proteste islamista "kao opasnost po javnu bezbednost" zbog prisustva naoružanih pojedinaca u njihovim redovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track