Zbog Snoudena Obama otkazao sastanak sa Putinom!
Foto: Reuter

Ništa od susreta predsednika

Zbog Snoudena Obama otkazao sastanak sa Putinom!

Planeta -
Postoje trenuci kada se oni (ruska vlast) vrate na onaj mentalitet iz Hladnog rada. Ono što ja stalno govorim njima, kao i njihovom predsedniku Putinu jeste da je to prošlost, rekao je Obama

VAŠINGTON - Predsednik SAD Barak Obama odlučio je da se ne sastane odvojeno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom Samita G20 u Rusiji sledećeg meseca, javlja AP. Obamino prisustvo na sastanku G20 u Sankt Peterburgu ranije je potvrđeno, ali je sastanak dvojice predsednika bio pod znakom pitanja zbog dodatnog zatezanja odnosa SAD i Rusije zbog odluke Kremlja da odobri azil Edvardu Snoudenu.

Iako proteklih dana ni Obama ni predstavnici Bele kuće nisu želeli da govore o potencijalnom sastanku sa Putinom, sada je objavljeno da su "planovi o njihovom odvojenom susretu otkazani".

"Postoje trenuci kada se oni (ruska vlast) vrate na onaj mentalitet iz Hladnog rada. Ono što ja stalno govorim njima, kao i njihovom predsedniku Putinu jeste da je to prošlost", rekao je Obama gostujući u emisiji čuvenog voditelja Džeja Lenoa.

Obama je takođe indirektno kritikovao Rusiju zbog odnosa prema homoseksualcima, a naveo je i da je "razočaran odlukom Kremlja da odobri azil Snoudenu".

Bela kuća i zvanično je potvrdila da je predsednik SAD otkazao sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je bi predviđen za septembar u Moskvi.

"Razočaravajuća odluka Rusije da da privreni azil Edvardu Snoudenu takođe je jedan od faktora koji su uzeti u obzir prilikom procene trenutnog stanja bilateralnih odnosa", navodi se u saopštenju Bele kuće. U saopštenju se ističe da je procenjeno da nema napretka u odnosima između dve države po pitanjima kao što su protivraketna odbrana, kontrola naoružanja, globalna bezbednosna pitanja, ljudska prava.

Umesto susreta sa Putinom u Moskvi, predsednik SAD će posetiti Švedsku, javio je AP, ne navodeći s kim će se Obama sastati u toj zemlji.

Kako je rekao Rouds, prošlonedeljna odluka Rusije da odbeglom američkom obaveštajcu Edvardu Snoudenu da privremeni azil uprkos protivljenju SAD samo je dodatno pogoršala već narušene odnose.

"I dalje ćemo sarađivati sa Rusijom po pitanjima u pogledu kojih možemo naći zajednički teren, ali su predsednik i njegov tim za nacionalnu bezbednost bili istog stanovišta da samit nema smisla s obzirom na tekuću situaciju", rekao je Rouds.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track