KATASTROFA:U Siriji počeo atomski rat?

Sukob na Bliskom istoku van kontrole

KATASTROFA:U Siriji počeo atomski rat?

Planeta -
Eksperti sumnjaju da je eksplozija skladišta municije u Homsu, koje su pogodili pobunjenici, izvedena mini nuklearnom bombom

HOMS - Pakao u Siriji.Velika eksplozija koja se početkom avgusta dogodila u sirijskom gradu Homsu kad su pobunjenici pogodili vojno skladište municije bila je u stvari nuklearna, tvrde vojni analitičari. Prema zvaničnim izveštajima, u dosad neviđenoj eksploziji stradalo je 40 vojnika i civila, međutim, izvori iz Sirije tvrde da je poginulo najmanje 200 ljudi, a da je dvostruko više prijavilo tegobe, poput mučnine, povraćanja, glavobolje i temperature, što je karakteristično za radijacijsku bolest.Pečurka posle eksplozijeNa osnovu snimka koji se pojavio na internetu, vojni stručnjaci tvrde da je skladište municije pogođeno malom, taktičkom nuklearnom raketom. Naime, na snimku se vidi eksplozija u obliku pečurke, što je svojstveno eksplozijama atomskih bombi. Zatim sledi konvencionalna eksplozija, verovatno od eksplozije municije u skladištu. Stručnjaci navode da se municija uvek pakuje u sanducima koje je teško razoriti, upravo da bi se sprečile veće tragedije ukoliko skladište bude pogođeno. Stoga, prema navodima eksperata, za eksploziju kakva se dogodila u Homsu potrebna je mnogo jača raketa od obične.Oni sumnjaju da je skladište pogođeno raketom koja je nosila nuklearnu bojevu glavu poput W54. U pitanju je najmanja atomska bomba na svetu, koju je proizvela Amerika. Ona je kompaktna, može da je nosi svaka raketa, snaga joj je slabija od standardne nuklearne bombe, a služi za precizno definisane ciljeve. Analitičari navode da pobunjenici u Siriji W54 verovatno nisu dobili direktno od Amerike, već je možda u pitanju druga naprava slična njoj.

Radijacija zatvorila ambasadeTeoretičari zavere otišli su čak korak dalje, te sumnjaju da su SAD zatvorile svoje ambasade na Bliskom istoku upravo zbog nuklearnog rata u Siriji. Naime, Amerika i još neke zapadnoevropske zemlje zatvorile su svoja diplomatska predstavništva prošle nedelje, baš nakon eksplozije u Homsu. Vašington je naveo da je to urađeno zbog pretnji Al Kaide, koja je planirala da izvede najveći napad od 11. septembra 2001. Ambasade su juče ponovo otvorene, a teoretičari zavere veruju da se sve dogodilo zbog povišenog stepena radijacije od eksplozije u Homsu.Inače, rat u Siriji traje više od dve godine. U okršajima između pobunjenika i vojske predsednika Bašara el Asada, prema podacima UN, dosad je poginulo više od 100.000 ljudi.

Taktičko oružje... Skladište je moglo biti pogođeno nečim poput W54, što je najmanja nuklearna bojeva glava na svetu
Taktičko oružje... Skladište je moglo biti pogođeno nečim poput W54, što je najmanja nuklearna bojeva glava na svetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track