Bahati Krivokapić razbacuje državne pare i proteruje sveštenike SPC!
Foto: Zorana Jeftić

SKANDAL Sramotno ponašanje predsednika Skupštine CG

Bahati Krivokapić razbacuje državne pare i proteruje sveštenike SPC!

Planeta -
Bezobziran Lider Socijaldemokratske partije putuje o trošku građana, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi pokušava da otme imovinu i njenim duhovnicima uskraćuje boravak

PODGORICA - Bezobrazluku nikad kraja.Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić bahati se na svakom koraku. Osim što razbacuje državne pare, on proteruje sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i pokušava da otme njenu imovinu.SPC nije nelegalnaKrivokapić, koji je s partijskim drugovima, prijateljima i rodbinom, o trošku građana Crne Gore, avionom Vlade otišao na finalnu utakmicu Svetskog prvenstva u vaterpolu u Španiji prošlog vikenda, izazvao je strahovit bes u narodu. To je, međutim, bio samo poslednji u nizu dokaza njegovog bahatog ponašanja. Lider Socijaldemokratske partije (SDP) već godinama je u sukobu sa SPC u Crnoj Gori, koja ga optužuje da na sve načine pokušava da se domogne njene imovine.Protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, kaže da su Krivokapiću puna usta priče o vladavini prava, javnim interesima i jednakim šansama za sve, a na delu se ponaša kao komunistički funkcioneri.- Krivokapićevi napadi na Mitropoliju i kanonsku crkvu u Crnoj Gori s navodnim tezama da je „nepostojeći pravni subjekt“ jer navodno nije registrovana u Crnoj Gori deo su ostrašćene kampanje koju on vodi godinama s ciljem da za sebe pridobije deo biračkog tela. Interesantno je da, dok to Krivokapić priča i preko resora kojima gazduje SDP pokušava da otme crkvenu imovinu i protera deo monaštva i sveštenstva, sudovi u Crnoj Gori svojim presudama potvrđuju suprotno, a to znači da je Crkva legalni pravni subjekt u pravnom poretku Crne Gore. To znači da su pojedini organi zloupotrebili propise prilikom pokušaja otimanja crkvene imovine i progona sveštenstva i monaštva - kaže Džomić. On je prokomentarisao i poslednje Krivokapićevo rasipništvo u Barseloni.Za ozbiljnu istragu- Rizikujući da me po ko zna koji put Krivokapić, koji želi da crkvu i crkvene ljude izopšti iz društvenog života, optuži za mešanje u politiku, moram da kažem da sam kao građanin i poreski obveznik zgrožen informacijom o zloupotrebi javnih sredstava u privatne i porodične svrhe. Najnovija ekskurzija Krivokapića i njegove šire i dalje familije i društva o trošku građana Crne Gore naišla je na osudu velikog dela crnogorske javnosti, ali to za njega nije ništa novo - naveo je Džomić i dodao da takav čin zaslužuje ozbiljnu istragu.Inače, Krivokapić, koji ističe da je ateista, tvrdi da SPC u Crnoj Gori deluje van zakona. On je pre dve godine pokušao da izbaci sveštenstvo SPC iz Crne Gore pod izgovorom da nemaju državljanstvo. Takođe, zalagao se za rušenje crkve SPC izgrađene 2011. na Rumiji.

Džomić: On napada SPC s tezom da ona nije registrovana u Crnoj Gori
Džomić: On napada SPC s tezom da ona nije registrovana u Crnoj Gori

Mitropolit Amfilohije se žalio EUMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije napisao je u martu ove godine pismo komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu u kojem ga je obavestio da je predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić izneo više neistina i grubo dezinformisao poslanike Evropskog parlamenta.- Socijaldemokratska partija, na čijem je čelu Krivokapić, već godinama bez ikakvog argumenta, a iz ideoloških interesa, grubo narušava civilizacijske i pravne tekovine. Zloupotrebom vlasti, Krivokapić preduzima protivpravne radnje uperene prema SPC, odnosno Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i ostalim pravoslavnim eparhijama u Crnoj Gori. To čini poslednjih nekoliko godina i preko Ministarstva unutrašnjih poslova, koristeći resornog ministra iz svoje partije, protivzakonito negira vekovno postojanje SPC, odnosno njenih jedinica u Crnoj Gori, napada njenu imovinu i progoni pravoslavno sveštenstvo iz Crne Gore uskraćivanjem prava na boravak - poručio je Amfilohije.

Ne odgovara na poziveRanko Krivokapić izgleda nije raspoložen da odgovori na brojne optužbe iznete na njegov račun. On već danima ne odgovara na pozive Kurira, kao ni njegove partijske kolege koje smo pokušali da dobijemo.

Posle Barselone u „Splendidu“Nakon vikenda u Barseloni, u Španiji, Krivokapić se odmarao u luksuznom hotelu „Splendid“ u Budvi. Jedan od građana ga je snimio kako uživa na bazenu.Krivokapić je, međutim, za podgoričke Vijesti naveo da je samo dan proveo u Budvi, a da je smešten u svom rodnom Kotoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja