Dodik: Bosanski nikada nije postojao
Foto: Tanjug

Jezik bez istorije

Dodik: Bosanski nikada nije postojao

Planeta -
Bošnjaci, prema njegovim rečima, žele da održe priču o centralizaciji svega i svačega, a sada je na dnevnom redu jezik

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srpska nikada neće prihvatiti "bosanski" jer on nema istoriju i nije nikada postojao.

Dodik kaže da su "bosanski" promovisali međunarodni faktori u momentu kada Srbi nisu bili uključeni u određene procese iz vremena raspada nekadašnje SFRJ.

On je istakao da je u BiH nemoguće da postoji bilo šta što nosi prefiks "bosanski", ako o tome nema konsenzusa."Oni samo tuže, a misle da će veštački Sud i Tužilaštvo BiH presuđivati onako kako oni očekuju", rekao je Dodik povodom tužbe R.Š, Sarajlije koji je predsednika Srpske tužio zbog negiranja bosanskog jezika.

Dodik je upozorio da ne oko "bosanskog jezika" ne postoji konsenzus i da Bošnjaci na tome insisštiraju, što je, kako je rekao, samo još jedan u nizu pokušaja i težnji za centralizacijom BiH.

Bošnjaci, prema njegovim rečima, žele da održe priču o centralizaciji svega i svačega, a sada je na dnevnom redu jezik.

Tužba je, naime, usledila nakon što je Dodik rekao da ne postoji "bosanski" jezik, navodeći da reis Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović dezinformiše javnost, te naglasio da Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali da se on ne može nazivati "bosanskim" nego bošnjačkim i da obeležje jezika nosi obeležje naroda.

Dodik je rekao da je veliki muslimanski praznik, Ramazanski Bajram, iskorišćen da se pošalje loša poruka.

"Poštujem sve praznike koje Bošnjaci obeležavaju, ali neprimereno je da reis govori o 'bosanskom' jeziku u dane tih praznika, jer zna da o tome ne postoji konsenzus niti bilo kakav propis u BiH koji na to obavezuje. Zato sam izneo svoj stav o tome", istakao je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track