U MINUT: Tokijski aerodrom najtačniji na svetu

Poleću na svaka 2 minuta

U MINUT: Tokijski aerodrom najtačniji na svetu

Planeta -
Kroz aerodrom Haneda prošle godine je prošlo 66.8 miliona putnika

TOKIO - Tokijski aerodrom Haneda zadržao je ovog leta vodeće mesto među najvećim svetskim aerodromima kada je u pitaju poletanje aviona na vreme.

Od 35 svetskih aerodroma, na kojima je obavljeno istraživanje u periodu između marta i jula ove godine, 91 od 95 odsto domaćih i internacionalnih letova sa Hanede poletelo je na vreme, navodi američki sajt FlightStats.com.

U julskom monitoringu, na dnu liste našao se aerodrom u Pekingu, sa svega 17.8 odsto tačnih polazaka. Pekinški aerodrom je prošlu godinu završio kao drugi aerodrom na svetu po broju putnika - 81,9 miliona ih je prošlo njegovim pistama.

Loša reputacija, kada je u pitanju poštovanje vreme poletanja, očigledno mu ne šteti previše. Aerodromske vlasti navode da je kašnjenja, u posmatranom periodu, često bilo zbog slabe vidljivosti uzrokovane zagađenjem vazduha i "gužvom" u vazdušnom prostoru.

Kroz japanski aerodrom Haneda prošle godine je prošlo 66.8 miliona putnika, po čemu je dospeo na četvrto mesto u svetu. Prema podacima japanskog Ministarstva saobraćaja, sa svake od četiri pista ovog aerodroma, svaka dva minuta u proseku poleti po jedan avion.

Magla ili neke druge vremenske neprilike retko kada utiču na poletanja. U martu naredne godine, prema najavama, broj dolazaka i polazaka sa ovog aerodroma povećanje će se za trećinu - sa 60.000 na 90.000.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track