Ministar: Sirija nikada nije koristila hemijsko oružje

Vlast odbacila optužbe opozicije

Ministar: Sirija nikada nije koristila hemijsko oružje

Planeta -
Nikada nismo koristili hemijsko oružje u Siriji, u bilo kom obliku, bilo da je reč o tečnom stanju ili gasu, rekao je ministar informisanja Omran el Zohbi

DAMASK - Sirijski režim nikada nije koristio hemijsko oružje, izjavio je ministar informisanja Omran el Zohbi, odbacujući time otpužbe opozicije.

"Nikada nismo koristili hemijsko oružje u Siriji, u bilo kom obliku, bilo da je reč o tečnom stanju ili gasu", rekao je Zohbi u intervjuu arapskoj tv stanici, sa sedištem u Bejrutu.

Delove tog intervjua prenela je sirijska državna televizija, prenela je agencija AFP.

Nešto ranije, lider glavne opozicione grupe u Siriji Ahmad Džarba pozvao je zapadne zemlje da intervenišu povodom napada u predgrađu Damaska za koji se sumnja da je izvršen hemijskim oružjem i u kom je poginulo 1.300 ljudi.

Džarba, lider sirijske Nacionalne koalicije, pozvao je SAD, Britaniju, Francusku, kao i arapske države, da preduzmu "ozbiljne korake i akcije" povodom napada u predgrađu Damaska u sredu.

Džarba je kazao da bi tu intervenciju trebalo da predvodi američki predsednik Barak Obama, zajedno sa liderima Britanije i Francuske.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je objavila da su u napadu "toksičnim gasom" u predgradu Damaska poginule 322 osobe, uključujući 54 dece. U napadu su stradale 84 žene, na desetine pripadnika pobunjeničkih snaga, dok 16 tela nije identifikovano, saopštila je ta organizacija sa sedištem u Londonu, prenosi AFP.

Organizacija Lekari bez granica (LBG) objavila je da je 3.600 Sirijaca, koji su dospeli i bolnice u rasponu od tri sata na dan navodnog napada hemijskim oružjem, imalo "neurotoksične simptome", a 355 od njih je preminulo.

Po rečima Barta Jansensa, direktora operacija LBG, simptomi pacijenata su "snažno ukazivali na masovnu izloženost neurotoksičnim agensima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track