Merkel: Kina i Rusija blokirale saopštenje o Siriji

Nacrt podržali SAD, Britanija i Francuska

Merkel: Kina i Rusija blokirale saopštenje o Siriji

Planeta -
Nažalost, protivljenje Rusije i Kine sprečilo je izdavanje zvaničnog saopštenja Saveta bezbednosti UN kojim se zahteva da se inspektorima omogući slobodan pristup", navela je Merkelova

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je Kinu i Rusiju što su blokirale saopštenje UN koje su podržale zapadne zemlje, u kojem se zahteva da se inspektorima koji utvrđuju da li je u Siriji korišćeno hemijsko oružje dozvoli "nesmetan pristup".

"Nažalost, protivljenje Rusije i Kine sprečilo je izdavanje zvaničnog saopštenja Saveta bezbednosti UN kojim se zahteva da se inspektorima omogući slobodan pristup", navela je Merkelova u intervjuu magazinu "Fokus", čiji su delovi danas objavljeni.

Nacrt saopštenja su podržali SAD, Britanija i Francuska, a cirkulisao je na sastanku Saveta bezbednosti u sredu.

Prema navodima diplomata, Kina i Rusija su blokirale to saopštenje i pristale na drugo, koje nije bilo toliko oštro.

"Ono što je sada bitno jeste da se inspektorima UN koji su već u Siriji dozvoli da dođu do mesta što je pre moguće", kazala je Merkelova, a prenela agencija AFP.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif je izjavio da će Sirija dozvoliti inspektorima UN da posete mesto u blizini Damaska gde je u napadu, za koje se sumnja da je izvršeno hemijskim oružjem.

Zarif je ovo rekao nakon što je obavio telefonski razgovor sa sirijskim kolegom Validom Mualemom, javila je iranska novinska agencija IRNA.

Visoka predstavnica UN za pitanja razoružanja Angela Kejn doputovala je ranije u toku dana u Siriju, kako bi izdejstvovala da se inspektorima UN na terenu omogući pristup mestu napada u kom je, kako opozicija tvrdi, režim upotrebio hemijsko oružje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track