Češka: Sukobi na demonstracijama protiv Roma

Protesti u sedam gradova, privedeno 100 ljudi

Češka: Sukobi na demonstracijama protiv Roma

Planeta -
Najveći marš protiv Roma održan je u Ostravi, gradu na severoistoku Češke, u kom je učestvovalo između 600 i 800 ljudi

PRAG - Oko 100 ultradesničara privedeno je u osam gradova u Češkoj tokom demonstracija protiv Roma, saopštili su zvaničnici.

Najveći marš protiv Roma održan je u subotu Ostravi, gradu na severoistoku Češke, u kom je učestvovalo između 600 i 800 ljudi.

U tom gradu su izbili sukobi između demonstranata i policije koji su upotrebili suzavac da bi ih sprečili da dođu do naselja gde većinom žive Romi. Portparol policije izjavio je agenciji AFP da je oko 60 demonstranata privedeno na saslušanje.

Demonstracije manjeg obima održane su u još sedam gradova, dok su aktivisti organizacije za zaštitu ljudskih prava održali kontramiting u Pragu i još nekoliko gradova.

Organizacija Amnesti Internešnal je početkom meseca izrazila zabrinutost zbog najavljenih marševa protiv Roma, apelujući na vladu da "obezbedi da ti protesti ne rezultiraju nasiljem protiv romskih zajednica i da oni kojima preti rizik od nasilja dobiju neophodnu zaštitu".

U Češkoj živi između 250.000 i 300.000 Roma. Prema rezultatima ankete Agencije EU za osnovna ljudska prava iz 2011. godine, više od 80 odsto Roma je navelo da su osetili neki oblik diskriminacije u prethodnoj godini.

http://www.youtube.com/watch?v=osRlIkUI1Bg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track