Puškov: Obama vodi SAD prema ratu u Siriji

Predsednik Dume za spoljnu politiku

Puškov: Obama vodi SAD prema ratu u Siriji

Planeta -
Stav Kremlja, više puta ponovljen, je da situaciju u Siriji ne treba rešavati stranom vojnom intervencijom, već političkim putem, kao i da je potrebno da se obe strane u konfliktu nađu za pregovaračkim stolom

MOSKVA - Predsednik Odbora ruske Dume za spoljnu politiku Aleksej Puškov smatra da američki predsednik Barak Obama vodi Sjedinjene Američke Države ka ratu u Siriji, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

"Obama nazadrživo ide ka ratu u Siriji, kao što je Buš išao ka ratu u Iraku. Kao i Iraku, taj rat će biti nelegitiman, a Obama će postati Bušov klon", napisao je Puškov na svom Tviteru, prenose ruski mediji.

Puškovljev je reagovao, kako se smatra, na današnju izjavu američkog sekretara odbrane Čaka Hejgela, koji je rekao da je američka vojska spremna za akciju protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada ukoliko dobije takvo naređenje.

Hejgel je najavio rasporedivanje vojnih sredstava, kako bi se ponudile "opcije" predsedniku.

S druge strane, američki predsednik u petak, u intervjuu Si-En-Enu, izjavio da bi vojna intervencija u Siriji bez mandata Ujedinjenih nacija bila problematična, ali i da ne očekuje da Al-Asadov režim sarađuje sa međunarodnom zajednicom.

U Siriji se trenutno nalazi misija UN koja treba da istraži navode sirijske opozicije o upotrebi hemijskog oružja u građanskom ratu u toj zemlji.

Rusija je u više navrata dovela u sumnju da je hemijsko oružje upotrebio Asadov režim i da imaju indikacije da su u bar dva navrata hemijsko oružje koristili pobunjenici.

Stav Kremlja, više puta ponovljen, je da situaciju u Siriji ne treba rešavati stranom vojnom intervencijom, već političkim putem, kao i da je potrebno da se obe strane u konfliktu nađu za pregovaračkim stolom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov već mesecima radi na organizovanju međunarodne konferencije o Siriji nazvane "Ženeva 2".

SAD i Rusija pregovoraju o odrzavanju konferencije i za sada postoji politička volja obe države, ali ne i formalna odluka o njenom održavanju. Američke i ruske diplomate će o tome razgovorati sledećeg petka u Hagu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja