PROTIV INTERVENCIJE: Sirija pristala na istragu UN o hemijskom oružju

Što pre do istine

PROTIV INTERVENCIJE: Sirija pristala na istragu UN o hemijskom oružju

Planeta -
Sporazum o istrazi navodne upotrebe hemijskog oružja u predgrađima Damaska zaključen je danas sa izaslanikom UN Anđelom Kejn

DAMASK - Sirijska vlada je pristala da timu inspektora UN dozvoli istragu o navodnim napadima hemijskim oružjem u blizini Damaska, i da istražitelji od sutra počnu s radom, preneo je BBC.

Aktivisti su optužili sirijske snage da su u sredu ubile više od 300 ljudi u nekoliko predgrađa istočno i zapadno od glavnog grada.

S druge strane, državni mediji su u subotu izvestili da su hemijski agensi pronađeni u tunelima koje su koristile pobunjeničke snage i da je bilo slučajeva gušenja vojnika jer su pobunjenici koristili otrovni gas.

Prema saopštenju iz sirijskog ministarstva inostranih poslova, sporazum o istrazi navodne upotrebe hemijskog oružja u predgrađima Damaska zaključen je danas sa izaslanikom UN Anđelom Kejn.

Portparol generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna je rekao je da se inspektori "pripremaju da sprovedu isragu i da na licu mesta utvrde činjenice", i da će za to vreme na pogođenim mestima vladati primirje.

Rusija, ključni saveznik Sirije, pozdravila je odluku sisrijske vlade da dozvoli istragu inspektorima UN, ali je upozorila Zapad da ne prejudicira njene rezultate.

"Snažno apelujemo da oni koji, pokušavaju da nametnu svoje rezultate UN stručnjacima podignu mogućnost vojne operacije u Siriji, koriste zdrav razum i da se uzdrže od tragičnuh grešaka", rekao je ruski ministar inostranih poslova.

Ranije, jedan visoki američki zvaničnik optužio sirijske vlasti da namerno odlažu UN istragu, kako bi se olakšala degradacija dokaza o upotrebi hemijskog oružja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track