PANIKA: Izraelci masovno kupuju gas maske
Foto: BETA

Očekuju napad na Siriju

PANIKA: Izraelci masovno kupuju gas maske

Planeta -
Izraelski stručnjaci smatraju da je mali rizik da će sirijski režim ili njihovi saveznici libanskog šiitski pokret Hezbolah napasti Izrael, i da će se ponoviti scenario posle napada na Irak 1991

JERUSALIM - Strahujući od posledica moguće međunarodne vojne intervencije u Siriji Izraelci užurbano nabavljaju gas maske, iako se smatra da je mala mogućnost da će biti odmazde na izraelskoj teritoriji. Prema navodima izraelske poštanske službe koja distribuira gas maske od početka nedelje bilo je četiri puta više upita za te maske nego obično, a do sada za maske ima 300 odsto više narurdžbi nego obično.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici su izgleda sve spremniji da izvrše vazdušni udar na sirijski režim, zbog toga što se smatra odgovornim za upotrebu hemijskog oružja blizu Damaska 21. avgusta. Sirijske vlasti su obećale danas da će se braniti u slučaju strane intervencije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao danas da će Izrael nasilno odgovoriti ako Damask napadne izraelsku teritoriju i da je Izrael spreman za svaku opciju.

"Mi nismo učesnici u građanskom ratu u Siriji ali ako primetimo pokušaj da nam se načini zlo, reagovaćemo, odgovornićemo snažno", rekao je Netanjahu.

Izraelski stručnjaci smatraju da je mali rizik da će sirijski režim ili njihovi saveznici libanskog šiitski pokret Hezbolah napasti Izrael, i da će se ponoviti scenario posle napada na Irak 1991.

Izrael je prvi put podelio gas maske svom štanovništvu 1991, kada je Irak Sadama Huseina ispalio 39 raketa na Izrael kao odmazdu zato što je međunarodna koalicija predvođena SAD otpočela vazdušne napade na Irak, posle iračke invazije Kuvajta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track