STRAH OD RATA: Zbog Sirije akcije u padu, raste cena zlata i nafte
Foto: KURIR

Uvertira?

STRAH OD RATA: Zbog Sirije akcije u padu, raste cena zlata i nafte

Planeta -
Mada Sirija sama ima malo nafte, strahuje se da bi vojna intervencija u toj zemlji mogla izazvati nestabilnost na Bliskom istoku i omesti isporuke nafte iz tog regiona

NJUJORK- Strahovi od eskalacije sukoba u Siriji naneli su ozbiljne posledice finansijskim tržištima - vrednosti akcija padaju, dok rastu cene zlata i pogotovo nafte koje je najskuplje u poslednjih godinu i po dana.

Dan pošto je državni skeretar SAD Džon Keri rekao da postoje "nepobitni" podaci o masovnom hemijskom napadu u Siriji, tenzije između SAD i režima Bašara el Asada rastu. I Velika Britanija i Franuska su upozorile na moguću intervenciju zbog toga što je Asadov režim prošle nedelje navodno upotrebio hemijske oružje.

Te pretnje utiču na atmosferu na Vol stritu zbog mogućeg napada na Siriju - što bi moglo da omete isporuke nafte s Bliskog istoka i dalje da utiče i na druge privredne grane.

Industrijski indeks Dau Džons (Dow Jones) izgubio je 159 poena, odnosno 1,1 odsto svoje vrednosti i pao na 14.791 poen što je najveći pad u protekle dve nedelje. Indeks Standard end Pur 500 (Standad and Poor"s) izgubio je 23 poena odnosno 1,4 odsto, dok je Nasdak (Nasdaq) pao za 71 poen, odnosno 1,8 odsto na 3.586 poena.

"Zakon nenameravanih posledica i istorija prethodnih vojnih intervencija u tom regionu nije recept za političku i ekonomsku stabilnost", rekao je stručnjak iz VBT kapitala Mil Mekinon.

Nafta je poskupela za 3,03 dolara po barelu, odnosno za 2,9 odsto na 198,94 dolara koliko je poslednji put koštala u maju 2011. Mada Sirija sama ima malo nafte, strahuje se da bi vojna intervencija u toj zemlji mogla izazvati nestabilnost na Bliskom istoku i omesti isporuke nafte iz tog regiona

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track