POČINJE KRVAVI RAT: Zapadne sile kreću na Siriju!
Foto: Rojter

Borba za uticaj na Bliskom istoku

POČINJE KRVAVI RAT: Zapadne sile kreću na Siriju!

Planeta -
Međunarodna koalicija, predvođena SAD, obećala pobunjenicima da će narednih dana izvesti napad na snage Bašara el Asada

DAMASK - Svi čekaju Obamin znak.Zapadne sile obećale su sirijskoj opoziciji da će narednih dana izvesti napad na snage predsednika Sirije Bašara el Asada, koje se sumnjiče da su prošle nedelje izvele hemijski napad i ubile 1.300 civila, javio je Rojters, pozivajući se na izvore koji su prisustvovali sastanku međunarodnih izaslanika i opozicione Sirijske nacionalne koalicije u Turskoj. SAD otkačile RusijuTome u prilog ide i razmeštanje američke pomorske flote u Mediteranu bliže Siriji, ali i pristizanje ratnih aviona i vojnih transportera u britansku vojnu bazu na Kipru, na manje od 185 kilometara od zemlje u kojoj se više od dve godine vodi građanski rat.Na sastanku u istanbulskom hotelu učestvovali su visoki predstavnici opozicione Sirijske nacionalne koalicije, uključujući njenog predsednika Ahmada Džarbu, kao i izaslanici 11 ključnih zemalja „prijatelja Sirije“, među kojima i Amerikanac Robert Ford.- Opoziciji je jasno rečeno da bi akcija sa ciljem sprečavanja Asadovog režima da ponovo upotrebi hemijsko oružje mogla biti izvedena u narednih nekoliko dana i da oni treba da se pripreme za mirovne razgovore u Ženevi - rekao je Rojtersu jedan od izvora. Takođe, SAD su juče odložile sastanak o sirijskoj krizi s Rusijom, najvećim saveznikom Sirije, koji je trebalo da se održi ove nedelje u Hagu, navodeći da u ovom trenutku vode konsultacije radi pripreme odgovora na hemijske napade od 21. avgusta u predgrađu Damaska.U međuvremenu, za napad na Siriju Amerika je već spremna i čeka naređenje predsednika Baraka Obame. Ratna mornarica SAD rasporedila je četiri razarača u istočnom Sredozemlju u čijem su dometu ciljevi u Siriji, kao i ratne avione u toj oblasti. Slično je učinila i Francuska, čiji se borbeni avioni nalaze u Emiratima. Britanski premijer Dejvid Kameron rasporedio je snage na Kipru, a prekinuo je i odmor da bi prevremeno sazvao sednicu parlamenta.Rusija i Kina protivS druge strane, Rusija i Kina upozoravaju da bi napad na Siriju imao mnogo veće posledice po ceo Bliski istok nego što se misli. Inače, inspektori UN koji istražuju napad hemijskim oružjem odložili su za danas novu posetu lokaciji u blizini Damaska, koja je bila planirana za juče. Ipak, oni navode da su pre dva dana prikupili vredan materijal, uprkos tome što su se našli pod snajperskom vatrom.

Del Ponte: Pobunjenici koristili sarinBivša haška tužiteljka Karla del Ponte, sada članica komisije UN koja istražuje šta se događa u Siriji, izjavila je u maju ove godine da postoji opravdana sumnja da su pobunjenici koristili nervni gas, ali još nema dokaza za to.- Potrebno je sve još dublje istražiti. Zasad samo sumnjamo da su pobunjenici bili ti koji su koristili hemijsko oružje. Takođe, još nema neoborivih dokaza da se u napadu koristio gas sarin, ali prema izjavama žrtava, lekara i bolničara, gotovo je sigurno da je upravo taj gas usmrtio veliki broj civila - izjavila je Del Ponteova.

Keri: Asadove snage koristile hemijsko oružjeDržavni sekretar SAD Džon Keri izjavio je da postoje nesporni dokazi o upotrebi hemijskog oružja u napadu vladinih snaga u predgrađu Damaska.- Sjedinjene Države raspolažu dodatnim informacijama o napadu hemijskim oružjem i te informacije ćemo narednih dana prezentovati javnosti. Naknadno granatiranje područja navodnog hemijskog napada ne predstavlja akciju vlade koja nastoji da sarađuje sa istražiteljima UN, već pokušaj da se dokazi sakriju - rekao je Keri i upozorio da će američki predsednik Barak Obama tražiti odgovornost za hemijski napad.

Zapad neće lako pobeditiEventualna intervencija u Siriji neće doneti laku pobedu Zapadu jer vlada u Damasku ima dovoljno sistema da odgovori na vazdušne napade, tvrdi neimenovani vojni zvaničnik u Moskvi.- Damask ima multifunkcionalni sistem zemlja-vazduh Buk-M2E i druga sredstva vazdušne odbrane za odgovor na napade krstarećim raketama, bombama i bespilotnim letelicama - upozorio je ruski vojni zvaničnik i dodao da Sirija ima 10 baterija takvog odbrambenog sistema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track