BITKA ZA VUKOVAR: Ćirilične table opet postavljene

Protiv šovinostičke paranoje

BITKA ZA VUKOVAR: Ćirilične table opet postavljene

Planeta -
Potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić je rekao da će policija osigurati da se na 20 zgrada u Vukovaru postave dvojezične table a da će svi koji budu uništavali imovinu biti kažnjeni i od njih naplaćena šteta

VUKOVAR - Dvojezične table poslepodne su ponovo postavljene na zgrade Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje (HZMO) i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HŽ) u Vukovaru.

Prema tom izveštaju, postavljanje tabli ponovo je počelo u popodnevnim satima a postavljanje je obezbeđivala interventna policija.

Agencija Hina prenela je izjavu potpredsednika hrvatske vlade i ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića da će policija osigurati da se na 20 zgrada u Vukovaru postave dvojezične table a da će svi koji budu uništavali imovinu biti kažnjeni i od njih naplaćena šteta.

"Ponavljaćemo to onoliko puta koliko to bude potrebno", kazao je Ostojić za RTL.

Prema njegovim rečima, napadači na policajce koji su sada na obradi u Policijskoj upravi vukovarsko-sremskoj biće kažnjeni.

"Ubuduće nećemo dopustiti bilo kakve napade na policajce", poručio je ministar.

Govoreći o poruci "Stožera za obranu hrvatskog Vukovara" o daljim akcijama protiv postavljanja dvojezičnih natpisa, Ostojić je kazao da svako ima pravo na protest, ali to pravo treba da ostvaruje na legalan način.

"Svi oni koji misle da ne treba primenjivati Ustavni zakon neka slobodno pokrenu inicijativu i promene ga, pa ćemo onda primenjivati novi koji bude usvojen", rekao je on.

Ostojić je, takođe, nazvao licemernim one koji su usvojili vukovarski Statut i tvrdili da će dvojezičnost biti pravo svih stanovnika tog grada, a danas su promenili mišljenje.

"Ukoliko su se već za to i zalagali onda neka to i osiguraju", kazao je Ostojić, pozivajući na smirivanje tenzija.

Hina javlja i da su večeras održani i drugi, bezuspešni, razgovori između policije i demonstranata koji traže puštanje na slobodu petorice njihovih članova, privedenih zbog nasilnog uklanjanja dvojezičnih tabli i nanošenja povreda četvorici policajaca.

Ranije je javljeno da policija nije udovoljila zahtevima demonstranata da iz pritvora pusti privedenu petoricu.

Nezvanično se saznaje da su u pritvoru zadržana tri Vukovarca i dva Vinkovčanina.

Na vukovarskom području je jutros počelo postavljanje tabli sa dvojezičnim natpisom na zgradama određenih organa državne uprave, gde se okupila grupa ljudi koji su pokušali da onemoguće njihovo postavljanje.

Na dve lokacije oni su blokirali saobraćanice i razbili postavljene table, dok su ih na trećoj lokaciji skinuli a jednu odneli.

Jedna osoba je privedena zato šo je razbila dvojezičnu tablu na zgradi Policijske stanice u Vukovaru.

Nezadovoljni postavljanjem dvojezičnih natpisa pokušali su da probiju policijski kordon i pritom povredili četiri policajca.

Predstavnici Stožera ranije su najavili da demonstranti ostaju pred zgradom policije do daljnjega i da je dogovoreno da će se sutra pre podne okupiti na centralnom vukovarskom trgu i odlučiti o daljim koracima.

Šovinističko nasilje u Vukovaru osudili su predsednik Srpskog nacionalnog veća i poslanik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac, predsednik Ivo Josipović i Vlada Hrvatske.

Hrvatski ministar uprave Arsen Bauk ocenio je da je postavljanje dvojezičnih natpisa na latiničnom i ćiriličnom pismu u skladu s ranijim najavama i dogovorima i da današnja zbivanja u Vukovaru imaju političke motive.

Podsetivši da su dvojezični natpisi postavljeni "tek na nekoliko mesta", dodao je da se primena odredbi Ustavnog zakona uvodi postupno i u skladu sa popisom stanovništva 2011. godine, prema kojem Srbi čine 33,3 posto ukupnog stanovništva Vukovara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track