Kesić: Nema pretnji iz Amerike za ukidanje Srpske

Više je ne diraju

Kesić: Nema pretnji iz Amerike za ukidanje Srpske

Planeta -
Posle šest ili sedam godina rada imate situaciju da čak Srpsku i brane, i onima koji joj prete govore da to ne mogu da ostvare, kaže šef Predstavništva RS u Vašingtonu

BANJALUKA - Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da "nema više pretnji iz Amerike da će Republika Srpska biti ukinuta" i da je RS u poslednjih nekoliko godina, vodeći koordinisanu akciju u SAD, postigla mnogo toga.

"Posle šest ili sedam godina rada imate situaciju da više niko iz Amerike ne preti da će biti ukinuta Republika Srpska, čak Srpsku i brane, i onima koji joj prete govore da to ne mogu da ostvare", rekao je Kesić.

Odgovarajući na pitanje da li je odlazeći američki ambasador u BiH Patrik Mun nedavno kritikovao Republiku Srpsku i njenog predsednika Milorada Dodika kao pojedinac ili je govorio u ime američke administracije, Kesić je rekao da "ko god govori o tome da se Amerika bavi pitanjem Balkana - ne govori istinu".

"Da neko govori u ime administracije, to je nemoguće", rekao je Kesić i dodao da pitanje Balkana ostaje srednjerazrednim i nižerazrednim činovnicima koji bi voleli da mogu da upravljaju time kako će vlade da se formiraju i kako da odlučuju.

On je izrazio uverenje da RS neće biti ugrožena, jer je poslednjih godina postignuta jedna vrsta konsenzusa opozicije i vlasti kada je reč o njenoj poziciji."Nadam se da izbori koji će biti održani sledeće godine neće poremetiti odnos opozicije i vlasti po pitanju RS samo zbog parcijalnih interesa političara", kaže Kesić.

Prema njegovim rečima, svi imaju istu želju - da vide jaku i funkcionalnu RS koja garantuje dobar standard svojim građanima.

"Kada ne bi bilo mešanja sa strane, mnogo lakše bi se sve ostvarilo. Međunarodni zvaničnici neće da priznaju da su oni iskomplikovali svaku situaciju - ekonomsku i političku i da je visoki predstavnik u BiH kršio volju birača i institucija", ocenio je Kesić.

Kada je reč o Predstavništvu RS u Vašingtonu, koje je registrovano pre desetak dana, on kaže da je već bilo poziva malih i srednjih preduzeća koja traže partnere u Srpskoj i da će ekonomija biti glavni projekat na kojem će raditi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track