SKANDAL: Šveđani dali Olbrajtovoj nagradu za humanost!
Foto: Reuters

Priznanje za bivšu državnu sekretarku SAD

SKANDAL: Šveđani dali Olbrajtovoj nagradu za humanost!

Planeta -
Nagrada Ana Lind, vredna 17.000 evra, dodeljuje se onima koji "pomažu drugima i bore se za humaniji i pravedniji svet", navodi se u objašnjenju

ŠVEDSKA - Medlin Olbrajt dobitnik je švedske nagrade koja se dodeljuje u znak sećanja na ubijenu švedsku ministarku spoljnih poslova Anu Lind, saopštili su organizatori. Nagrada Ana Lind, vredna 150.000 švedskih kruna (17.000 evra), dodeljuje se onima koji "pomažu drugima i bore se za humaniji i pravedniji svet", navodi se u objašnjenju memorijalne fondacije Ana Lind koji dodeljuje tu nagradu.

Olbrajt (76) je "jedna od najistaknutijih diplomata našeg doba...Ona je bila kolega, prijatelj i uzor za Anu Lind", navela je ta fondacija.

Nakon što je 23. januara 1997. postala prva žena državni sekretar u SAD, Olbrajtova je vodila spoljnu politiku za vreme predsednika Bila Klintona dok četiri godine kasnije nije otišla sa te funkcije.

Anu Lind je ubio 11. septembra 2003. mentalno neuračunljivi Švedjanin srpskog porekla Mihailo Mihailović. Olbrajtovoj će nagrada biti zvanično uručena 11. septembra na ceremoniji u Stokholmu, na 10. godišnjicu ubistva Ane Lind.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track