HRVATI UPORNI: Ne damo Vukovar Srbima!
Foto: Reuter

Protesti protiv srpskog pisma u Vukovaru ne prestaju

HRVATI UPORNI: Ne damo Vukovar Srbima!

Planeta -
Hiljadu Hrvata demonstriralo i vikalo „Nećemo ćirilicu“ drugog dana protesta zbog dvojezičnih tabli u gradu u kojem Srbi čine trećinu stanovništva

VUKOVAR - Patološka mržnja.„Nećemo ćirilicu u Vukovaru“ i „Ne damo Vukovar“, skandiralo je oko hiljadu Hrvata koji su se juče okupili u tom gradu u znak protesta zbog postavljanja dvojezičnih tabli na zgrade hrvatskih institucija. Table nisu vraćeneIako protesti juče nisu bili nasilni - za razliku od prethodnog dana, kad je besna rulja čupala table sa zidova zgrada - hrvatski branitelji najavili su da neće odustati dok srpsko pismo ne bude zabranjeno u Vukovaru, bez obzira na to što u tom gradu Srbi čine trećinu stanovništva.Nadležni su tokom jučerašnjeg dana na zgradu Centra za socijalni rad postavili tablu na ćirilici, koju je čuvalo više od 50 policajaca, ali na zdanje policijske i državne uprave još nisu vraćene table skinute u neredima pre dva dana. Iako se protest sveo na šetnju od institucije do institucije na kojoj su dvojezične table, ulice su bile pune policijskih patrola i specijalaca, a gradom se pronela vest da je čak 28 autobusa s ljudima koji su hteli da pruže podršku Hrvatima u Vukovaru zaustavljeno na auto-putu i vraćeno.- Nama ne smeta ćirilica kao pismo, ali nećemo da takva tabla stoji i bode oči svima nama. Jednostavno, Hrvati ne žele da vide ćirilicu. Ne treba da nas diraju tamo gde je najbolnije. Ovo zaista nema smisla, jer nije prošlo dovoljno vremena da bi neko na svakom ćošku gledao ćirilicu. Nažalost, rane još nisu zarasle i bolje neka nadležni odustanu od svoje namere - rekao je Josif Rinkovel ekipi Kurira, koja se našla u nimalo prijatnoj atmosferi na ulicama Vukovara. On je dodao da se neredi tek očekuju narednih dana, naročito zato što su branitelji za petak najavili najmasovniji protest.- Nije ovo ništa. U petak će se videti koliko je naše nezadovoljstvo - upozorava Rinkovel.Ružne uspomeneJedna od žiteljki Vukovara rekla nam je da ona nema ništa protiv Srba, ali da ćirilica u tom gradu budi strašne uspomene.- Ta ćirilica nas podseća na rat i izgubljene drage ljude. To ne treba i ne sme da se radi, nek nas puste da pokušamo da nađemo svoj mir i utehu - izjavila je žena koju smo sreli na ulici.

Bez oznake... Policija čuvala tablu na Centru za socijalni rad, a na Policijsku upravu još nije vraćena
Bez oznake... Policija čuvala tablu na Centru za socijalni rad, a na Policijsku upravu još nije vraćena

Antisrpski transparenti... Hrvatima smeta ćirilica
Antisrpski transparenti... Hrvatima smeta ćirilica

Dubrovnik: Srbe na vrbe!Na zgradi pravoslavne crkve u Dubrovniku juče ujutru osvanuli su uvredljivi grafiti uz ustaška obeležja, a na ulazu u grad ispisano je „Stop ćirilici u Vukovaru“ i „Opet će se gusta magla spustiti“. Kako piše Dubrovački dnevnik, na zgradi Srpske pravoslavne crkve Svetog Blagoveštenja, uz ustaška obeležja, ispisano je i „Srbe na vrbe“, kao i uvredljiv grafit na račun hrvatskog ministra policije Rajka Ostojića. Ta pravoslavna crkva izgrađena je 1877. i nalazi se u istorijskom jezgru grada.

Rinkovel: Hrvati ne žele da vide ćirilicu, nećemo da takva tabla stoji i bode oči svima nama
Rinkovel: Hrvati ne žele da vide ćirilicu, nećemo da takva tabla stoji i bode oči svima nama

Zadar: Ubij srbina!Po Zadru su u znak podrške Vukovaru osvanuli transparenti kojima se poručuje: „Hrvatska ne zaboravlja“, „Zadar ne oprašta“, „Svi u Vukovar“. U Tuđmanovoj ulici okačen je transparent koji vređa Srbe, na kojem je latinicom bilo napisano „Evo vam ćirilice“, a onda ćirilicom „Ubij Srbina“. Njega je juče ujutru uklonila policija. Sličan plakat bio je postavljen i na zidine Parka Vladimira Nazora, ali je tokom jutra sklonjen. U ponedeljak posle podne zadarski branitelji, u znak podrške braniteljima iz Vukovara, zapalili su lampione u Vukovarskoj ulici.

Hrvati će dobiti to što želeSrbin Jovan Bojić iz Vukovara kaže za Kurir da je tužno kako se oni koji su hrvatske nacionalnosti bore protiv ćirilice.- Oni se bore i oni će postići to što žele, a mi... Nikad ništa ne preduzimamo, sve prepuštamo slučaju. To je zaista sramno. Trebalo bi i mi da se tako organizujemo i pobunimo, pa da vidimo dokle ćemo da stignemo - kaže Bojić.

Premijer Zoran Milanović: Rat je gotov, ćirilica ostajePremijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da Vlada ne odustaje od postavljanja dvojezičnih tabli na javnim ustanovama u Vukovaru.- Svima koji su ovih dana na neprihvatljiv način protestovali treba reći da je rat gotov. Prošlo je više od 20 godina od Zakona o amnestiji. Hrvatska u pobedi mora pokazivati velikodušnost, a u miru dobru veru i dobru volji i poštovati zakone - izjavio je Milanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track