MOSKVA TVRDI: Sarin koristili sirijski pobunjenici

Istraživanja ruskih eksperata

MOSKVA TVRDI: Sarin koristili sirijski pobunjenici

Planeta -
Hemikalije korišćene u napadu pripadaju standardnoj municiji sirijske vojske, a granata sa smrtonosnom supstancom slična je oružju koje prave pobunjenici

MOSKVA - Istraživanja ruskih eksperata pokazuju da je granata sa hemijskom supstancom slična oružju koje prave pobunjenici,saopštava rusko Ministarstvo spoljnih poslova.Hemikalije koje su korišćene u napadu izvedenom u martu u sirijskom gradu Alepu ne pripadaju standardnoj municiji sirijske vojske, a granata sa smrtonosnom supstancom je slična oružju koje prave pobunjenici.Uzorci uzeti iz pregrađa Alepa Kan al-Asal gde je 19. marta izveden napad, koje su ruski eksperti analizirali, pokazuju da su projektil koji je sadržao smrtonosni nervni gas sarin najverovatnije ispalili pobunjenici, navodi se u saopštenju, u kojem je u glavnim crtama predstavljen izveštaj od 100 strana koji je Rusija predala UN. Zaključci tog izveštaja su "izuzetno specifični", pošto se uglavnom sastoje od naučnih i tehničkih podataka iz analiza vršenih tokom istraživanja, istaklo je Ministarstvo, dodavši da ti podaci mogu "značajno da pomognu" u istrazi UN o tom incidentu, prenosi ruski kanal "Raša tudej" (Russia Today). U saopštenju se naročito skreće pažnja na "masovno predstavljanje raznih informacija izvan konteksta kako bi se odgovornost za navodnu upotrebu hemijskog oružja u Siriji stavila na Damask, iako rezultati istrage UN još nisu objavljeni". Na taj način, upozorava Ministarstvo, "utire se put za vojnu akciju" protiv Damaska. Fokusirajući se na napad u Kan al-Asalu u kojem je 19. marta ubijeno najmanje 26 civila i sirijskih vojnika, a 86 ih je povređeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova, takođe, kritikuje "pogrešan selektivni pristup" nekih država u izveštavanju o nedavnim incidentima vezanim za navodnu upotrebu hemijskog oružja u avgustu. Prašina koja se digla povodom napada na istočno predgrađe Damaska, Gutu, ukazala je na "očigledne pokušaje da se zabašure incidenti trovanja pripadnika sirijske vojske gasom 22, 24. i 25. avgusta", navodi Ministarstvo, uz napomenu da je Sirija sve dokaze s tim u vezi dostavila UN. Generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekao je u utorak da su istražitelji UN spremni da se vrate u Siriju radi istrage o još nekoliko slučajeva upotrebe hemijskog oružja, uključujući napad u Kan al-Asalu 19. marta, navodi ruski kanal. Članica tima UN Karla del Ponte u maju ove godine je izjavila da istražitelji Ujedinjenih nacija imaju podatke da su pobunjenici u Siriji koristili nervni gas sarin.

Rusija: Napad na Siriju može da izazove atomsku katastrofu

Rusija je poslala upozorenje da bi američki napad na Siriju mogao da izazove nuklearnu katastrofu, i pozvala je Ujedinjene nacije (UN) da sačine analizu rizika od ovakvog scenarija, rečeno je jutros iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).Upozorenje od posledica eventualnog napada na nuklearno postrojenje kod Damaska poslao je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksander Lukaševič. Prema njegovim navodima, oštećenje ili uništenje minijaturnog reaktora kod glavnog grada Sirije ili drugih nuklearnih postrojenja u toj zemlji moglo bi da kontaminira region radijacijom. "Posledice bi mogle da budu katastrofalne", ukazao je Lukaševič.Portparol IAEA Gil Tjudor (Gill Tudor) rekao je danas Asošiejted presu da je ta agencija spremna da "razmotri pitanja" koja je pokrenuo Luksaševič ako od Moskve dobije i formalni zahtev. Ruska agencija Interfaks je saopštila da Moskva ima nameru da ovo pitanje iznese sledeće nedelje na sednici odbora IAEA, koja ima 35 zemalja članica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track