SIRIJSKI POBUNJENICI: Asad premešta hemijsko oružje u Liban i Irak!
Foto: Rojters

U toku selidba

SIRIJSKI POBUNJENICI: Asad premešta hemijsko oružje u Liban i Irak!

Planeta -
Idris je rekao i da pobunjeničke brigade predloženi američko-ruski sporazum o uklanjanju Asadovog hemijskog arsenala vide kao udarac za njihov dvoipogodišnji ustanak u cilju smene režima

VAŠINGTON - Sirijski pobunjenici tvrde da je režim u Damasku počeo da premešta hemijsko oružje u Liban i Irak kako bi izbegao inspekciju UN, dok Vašington smatra da u Siriji postoji 45 lokacija koje su povezane sa njenim programom hemijskog oružja.

Vođa pobunjeničkih snaga u Siriji general Selim Idris izjavio je da su Asadove snage u proteklih nekoliko dana počele da premeštaju deo hemijskog oružja u Liban i Irak, javio je Rojters.

Idris je rekao i da pobunjeničke brigade predloženi američko-ruski sporazum o uklanjanju Asadovog hemijskog arsenala vide kao udarac za njihov dvoipogodišnji ustanak u cilju smene režima.

SAD i Rusija postigle su ranije danas dogovor o kontroli sirijskog hemijskog oružja koji predviđa da inspektori budu na terenu najkasnije do novembra, a da oružje bude potpuno uništeno do sredine sledeće godine.

Dogovor, međutim, ne predviđa kaznene mere ukoliko Sirija ne prihvati plan.

"Verovatno postoji 45 mesta povezanih sa sirijskim programom hemijskog oružja, a na otprilike polovini tih mesta nalaze se materijali za hemijsko oružje koji mogu da se upotrebe", rekao je neimenovani američki zvaničnik novinarima.

Zvaničnik je ovu izjavu dao ubrzo pošto su američki državni sekretar Džoni Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštili da su postigli dogovor o sirijskom hemijskom oružju.

Neimenovani zvaničnik je rekao i da se smatra da su sve te lokacije trenutno pod kontrolom režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track