Smrtna kazna za lažne optužbe za bogohuljenje u Pakistanu?!

Osetljivo pitanje

Smrtna kazna za lažne optužbe za bogohuljenje u Pakistanu?!

Planeta -
Čak i nedokazane optužbe za bogohuljenje mogu u Pakistanu da izazovu žestoku reakciju javnosti. Kritičari ističu da se takve optužbe često koriste za lične obračune

ISLAMABAD - Pakistanski Savet za islamsku ideologiju (CII), sastavljen od najuglednijih sveštenih lica u zemlji, predložio je danas vladi Pakistana da uvede smrtnu kaznu za one koji nekoga lažno optuže za bogohuljenje. Blasfemija je izuzetno osetljivo pitanje u Pakistanu, u kojem 97 odsto stanovništva čine muslimani i gde se vređanje proroka Muhameda, prema krivičnom zakonu, može kazniti smrću, izveštava AFP.

Čak i nedokazane optužbe za bogohuljenje mogu u Pakistanu da izazovu žestoku reakciju javnosti. Kritičari ističu da se takve optužbe često koriste za lične obračune. Po rečima Alama Tahira Mehmuda Ašrafija, jednog od članova CII, "predloženim amandmanom će se postići da se niko ne usudi da koristi veru za sređivanje privatnih računa, a ućutkaće se i kritičari zakona o blasfemiji".

Guverner Pendžaba Salman Tasir i ministar za manjine Šahbaz Bhati su 2011. ubijeni zbog toga što su tražili reformu zakona o blasfemiji. U zatvoru još uvek leži Asia Bibi, hrišćanka i majka petoro dece, koja je novembra 2010. osuđena na smrtnu kaznu na osnovu tvrdnji neke žene da je s nipodaštavanjem govorila o proroku Muhamedu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track