UDAR NA STRANCE: Ko ne zna nemački, nema pravo na subvencionisani stan!
Foto: Shutterstock

Austrijske vlasti disciplinuju gastarbajtere

UDAR NA STRANCE: Ko ne zna nemački, nema pravo na subvencionisani stan!

Austrija -
Zbog lošeg znanje jezika sve je više svađa među komšijama, kaže pokrajinski ministar za stambenu politiku Manfred Hajmbuhner

BEČ - Subvencionisane stanove (geförderte Genossenschaftswohnungen) u Gornjoj Austriji ubuduće će dobijati samo stranci koji dobro znaju nemački, izjavio je pokrajinski ministar za stambenu politiku Manfred Hajmbuhner (Manfred Haimbuchner, FPÖ).

On tvrdi da je zbog lošeg znanje nemačkog sve više svađa i konflikata među komšijama. Hajmbuhner kaže da će kandidatima za subvencinisane stanove ubuduće biti potrebna potvrda o poznavanju jezika, koju je neophodno pokazati pri potpisivanju ugovora.

Dovoljan dokaz nivoa poznavanja nemačkog jezika biće sertifikat dogovora o integraciji budućih stanara (Zeugnis der Integrationsvereinbarung) ili odgovarajući nivo znanja jezika barem jedne osobe koja će konstantno živeti u domaćinstvu.

“Nakon Forarlberga i Koruške, konačno je i u Gornjoj Austriji donesena ova regulativa”, kaže Hajmbuher.

Odmah su se pobunili Zeleni i nevladina organizacija “Žalbeno udruženje za ostvarenje prava žrtava diskriminacije”, tvrdeći da odluka nije u skladu sa zakonom.Portparolka Zelenih za stambena pitanja i članica pokrajinske skupštine Marija Vageneder (Maria Wageneger) kaže da ovaj jezički kriterijum nije u skladu sa pravom Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track