Narodnjake predvodi Otmar Karas, čovek velikih ambicija!
Foto: OVP

Crni ostaju najbrojniji u EP

Narodnjake predvodi Otmar Karas, čovek velikih ambicija!

Austrija -
Kruže glasine da bi Karas jednog dana želeo da postane jedan od komesara EU, kao i da bi rado došao na mesto koje je u Austriji nekada imao njegov pokojni tast, Kurt Valdhajm - da bude predsednik Austrije

BEČ - Narodna partija Austrije (ÖVP) slavi od nedelje poslepodne odbranu prvog mesta. Na izborima za parlament EU osvojila je, prema preliminairnim podacima, više nego ijedna druga austrijska politička partija.

Međutim, rezultat od 27,3 odsto slabiji je nego na prethodnim EU izborima 2009. kada su narodnjaci dobili 30,0 odsto.Štaviše, pad glasačke podrške u nedelju koštao je narodnjake jednog poslaničkog mesta u parlamentu EU. Oni će u novom sazivu imati pet poslanika, isto kao i socijaldemokrate, koji su osvojili tri procenata manje glasova od narodnjaka.

Otmar Karas (Othmar Karas), vodeći kandidat ove partije na izborima u nedelju, poslanik je u parlamentu EU još od 1999. Danas je Karas jedan od 14 potpredsednika parlamenta EU. Smatra se da Karas nije baš po volji sadašnjem vicekancelaru i ministru finansija Austrije Mihaelu Špindelegeru (Michael Spindelegger).

Dok je Špindeleger bio ministar spoljnih poslova Austrije, navodno mu se nije sviđalo što pod svetlima reflektora u Briselu nije bio on (Špindeleger) već Karas. Karas je postao vođa narodnjačkih poslanika u EU tek nakon što je prethodni prvi njihov čovek u parlamentu EU, Ernst Štraser (Ernst Strasser), morao da da ostavku zbog korupcije.

Kruže glasine da bi Karas jednog dana želeo da postane jedan od komesara (ministara) EU, kao i da bi rado došao na mesto koje je u Austriji nekada imao njegov pokojni tast, Kurt Valdhajm (Kurt Waldheim) -­ da bude predsednik Austrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track