Harald Vilimski od rezervnog igrača do pobednika!

Plavi duplirali sastav

Harald Vilimski od rezervnog igrača do pobednika!

Austrija -
Andreas Melcer je posle rasističkih i antievropskih izjava bio prisiljen da da ostavku na kandidaturu, pa je njegovo mesto pripalo Vilimskom

BEČ - FPÖ će duplirati broj svojih poslanika u parlamentu EU ­i imaće četiri mesta u novom sazivu.

Harald Vilimski (Harald Vilimsky), koji je u predizbornu kampanju Slobodarske partije (FPÖ) uskočio kao rezervni igrač, odlično se snašao na terenu. Slobodarci su sa njim kao vodećim kandidatom za poslanike EU, osvojili 20,5 odsto glasova na nedeljnim izborima.

Na prethodnim izborima, 2009, slobodarce je glasalo 12,7 odsto. Vilmski je postao vodeći kandidat Slobodarske partije za poslanike EU nakon što su već bili štampani predizborni plakati sa kojih je dotadašnji prvi kandidat FPÖ­, Andreas Melcer (Andreas Mölzer), pozivao Austrijance da 25. maja daju glas njemu i Slobodarskoj partiji.

Posle objavljivanja njegovih rasističkih i antievropskih izjava, Melcer je bio prisiljen da da ostavku na kandidaturu za parlament EU. Melcerovo lidersko mesto pripalo je Vilimskom, generalnom sekretaru slobodaraca.

Vilimski u svojoj partiji ima imidž čoveka za "grube poslove“, koji nije preterano intelektualan. Međutim, on nije pravio greške u predizbornoj kampanji. Štaviše, Vilimski je profilisao i sebe i svoju partiju kao glavne kritičare EU. Prve analize nedeljnih izbora, pokazuju da je za slobodarce glasalo 60 odsto Austrijanki i Austrijanaca koji su protiv EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track