SAM SVOJ GAZDA: Više od polovine svih preduzeća u Austriji su firme sa jednim čovekom!
Foto: EPK

Privredni trend

SAM SVOJ GAZDA: Više od polovine svih preduzeća u Austriji su firme sa jednim čovekom!

Austrija -
"Sami svoji šefovi" moraju da imaju socijalno osiguranje. Ono nije nikakav luksuz, već neophodnost, kaže Fric Štrobl, predsednik Socijaldemokratskog privrednog udruženja Beča (SWV)

BEČ - Čak 55 odsto ukupnog broja preduzeća u Austriji čine firme sa samo jednim zaposlenim, kojije istovremeno i radnik i šef firme (Eine­Person­Unternehmer, skraćeno EPU). .

Kritičari ovakvog trenda tvrde da su "sam­ svoj­ šef“ individualni preduzetnici zapravo "nadničari“ i samo "naizgled zaposleni“. Reč je o grešci u čitavom društvenom sistemu, koji stvara sve veći broj prividnih preduzetnika, koji takav status imaju samo zato da bi bili socijalno osigurani, kažu kritičari ovog trenda.

Fric Štrobl (Fritz Strobl), predsednik Socijaldemokratskog privrednog udruženja Beča (Sozialdemokratischer Wirtschaftsverband Wien - SWV), negira da su EPU sistemska greška.

"Sami svoji šefovi“ (EPU) moraju da imaju socijalno osiguranje. Ono nije nikakav luksuz, već neophodnost“, kaže Štrobl.

SWV se zalaže da se ukine obaveza plaćanja participacije od 20 odsto kada vlasnik EPU odlazi kod lekara.

"Ne smeju se kažnjavati bolesni“, ukazuje Štrobl i traži da se u preduzećima sa do pet zaposlenih naknada za radnike na bolovanju isplaćuje već od četvrtog dana bolovanja. Po aktuelnim propisima ova naknada se dobija tek od 43. dana bolovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja