ZBRINUTI: Otvara se  centar za smeštaj prosjaka!
Foto: APA

Salcburg se bori sa prosjačkom mafijom

ZBRINUTI: Otvara se centar za smeštaj prosjaka!

Austrija -
Pokrajina Salcburg i njen glavni grad ušli u projekat od gotovo milion evra kako bi suzbila prosjačku mafiju, ali gradska skupština nije zabranila prosjačenje u pojedinim zonama

SALCBURG - U Salcburgu će biti otvoreno svratište za prosjake. Prenoćište i osnovne potrepštine za najugroženije platiće grad Salcburg

Pokrajina Salcburg, njen glavni grad i organizacija Karitas (Caritas) finansiraće ovaj projekt, sa ciljem da se suzbije prosjačka mafija. Kapacitet novog prihvatilišta za najsiromašnije biće od 40-50 osoba, a prosjaci će tokom čitave godine moći da pronađu utočište u ovom centru.

Zamenica gradonačelnika Salcburga, Anja Hagenauer (SPÖ), objasnila je da će ova mera sigurno poboljšati situacije u ovom gradu po pitanju naraslog broja prosjaka. Ona je rekla da ne misli da će prosjaci iz cele Austrije početi da dolaze u Salcburg, jer će postojati jasno definisani kriterijumi o tome ko može zatražiti nužni smeštaj.

Karitas već radi na novom konceptu, a spekuliše se će ovaj projekat koštati oko milion evra. Hagenauer nije želela da komentariše ove navode. Zamenicu gradonačelnika trenutno najviše brine pronalaženje adekvatnih prostorija, budući da je trenutni nužni smeštaj, u kome prosjaci mogu ostati najduže 14 dana, premali.

Ovo je samo prva od deset predloženih mera. Besplatne životne namirnice, savetovalište o pravnim pitanjima, mobilno zdravstveno zbrinjavanje prosjaka su sledeći koraci koji bi ubrzo mogli da budu sprovedeni.

Ovaj program mera i nedavno odbijanje Gradska skupština zahteva za izricanje zabrane prosjačenja u određenim gradskim zonama, izazvao je negodovanje mnogih, a pre svega Narodnjačke partije (ÖVP) i Slobodaraca (FPÖ).

Zamenik gradonačelnika Salcburga, zadužen za pitanja javnog reda, Hari Projner (Harry Preuner, ÖVP), smatra da bi zabrana prosjačenja doprinela smirivanju situacije u gradu, budući da agresivni prosjaci sve češće “saleću”, i stanovnike i turiste.

Šef poslaničkog kluba plavih u Salcburškoj gradskoj skupštini, Andreas Šepl (Andreas Schöppl, FPÖ), smatra da su političari “pali na kolena” pred prosjačkom mafijom.

” Predloženi program mera prosjacima će boravak u Salcburgu učiniti izuzetno prijatnim”, sarkastično je dodao Šepl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track