JOHAN GUDENUS: Evropa da se okrene partnerstvu sa Rusijom!
Foto: Www.johanngudenus.at

Zamenik predsednika FPÖ

JOHAN GUDENUS: Evropa da se okrene partnerstvu sa Rusijom!

Austrija -
Ako Evropa želi da bude snažna, onda prekoatlantskim potpaljivačima ne sme ostaviti slobodan prostor. Krajnje je vreme da se Evropa emancipuje od NATO, koji služi SAD da ima vodeću ulogu

BEČ - Johan Gudenus (Johann Gudenus), zamenik predsednika Slobodarske partije Austrije (FPÖ) i šef odborničke frakcije slobodaraca u gradskoj/pokrajinskoj skupštini Beča, ukazao je na dvoličnost evropske politike u odnosu prema Srbiji i Rusiji i američku politiku izazivanja konflikta između EU i Rusije.

"Mnoge evropske zemlje su priznale nezavisnost Kosova, i pre nego što su im u tome pomogli Amerikanci, iako nikad nije bio održan referendum o tome. S druge strane, ta ista evropska gospoda insistiraju na suverenitetu Ukrajine, suprotno izraženoj volji jednog dela tamošnjeg stanovništva“, kaže Gudenus.

Povezujući stogodišnjicu početka Prvog Svetskog rata sa aktuelnom geopolitičkom situacijom, Gudenus podseća da su dva svetska rata doneli smrt i jad Evropi.

"Istovremeno, oni su uveliko ojačali SAD, državu koja je uvek profitirala kada su u Evropi bili konflikti.“

Što je više Evropa okupirana sama sa sobom i odnosima sa Rusijom, za koju Gudenus naglašava da je uvek bila i biće evropska država, to je, kaže, za SAD bilo lakše da ostvaruje svoje geopolitičke interese.

"Dozvoljen je i zaključak iz suprotnog smera: ako Evropa želi da bude snažna, onda prekoatlantskim potpaljivačima ne sme ostaviti slobodan prostor. Krajnje je vreme da se Evropa emancipuje od NATO pakta, koji služi SAD da ima vodeću ulogu“, kaže Gudenus.

Kome ide u prilog potpaljivanje kriza, kao što je u Ukrajini ili na KiM, pita Gudenus­ i kaže:

"Mi, EU i Rusija, ne smemo da se lako delimo zbog interesa drugih. Nikad više! Upravo mi, koji imamo toliko toga zajedničkog, zajedničku istoriju, kulturu i zajedničke interese ­moramo da sarađujemo da bi ostvarili uspešan razvoj naših otadžbina. Problemi u Ukrajini mogu se rešiti samo sudelovanjem svih zainteresovanih strana ­ Ukrajine, Rusije i EU. Amerikanci zapravo nemaju pravo da se tu mešaju. Partnerstvo EU sa Rusijom nije samo plodno, ono je prirodno, logično i neophodno.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track