INICIJATIVA: Ukinuti zdravstvenu participaciju za firme sa jednim zaposlenim!

Socijaldemokratsko privredno udruženje

INICIJATIVA: Ukinuti zdravstvenu participaciju za firme sa jednim zaposlenim!

Austrija -
U Austriji ima 240.000 takvih preduzetnika, a samo u Beču 150.000. Skoro polovina svih EPU u Austriji ima ukupan godišnji prihod manji od 30.000 evra

BEČ - Peko Baksant (Peko Baxant), direktor bečkog Socijaldemokratskog privrednog udruženja (Sozialdemokratischer Wirtschaftsverband), traži ukidanje zdravstvene participacije za samostalne privrednike (Sozialversicherungsanstalt der gewerblichen Wirtschaft). Oni prilikom svake posete lekaru moraju da plate 20 odsto od troškova pregleda.

Ova participacija nije mali teret za preduzeća sa samo jednim zaposlenim (Eine­Person-Unternehmen, skr. EPU), u kojoj je isto lice osnivač, vlasnik i radnik. Takvih je u Austriji 240.000, od toga samo u Beču 150.000. Skoro polovinasvih EPU u Austriji ima ukupan godišnji prihod manji od 30.000 evra. Zdravstvena participacija mnoge od njih može da ugrozi finansijski.

Socijalistički privredni savez odavno se zalaže za ukidanje zdravstvene participacije za samostalne preduzetnike, ali je ova inicijativa uvek nailazila na protivljenje moćnijeg, narodnjačkog Privrednog saveza (Wirtschaftsbund).

"Samostalni delatnici ne posećuju lekara iz hira, nego zato što im je zaista neophodna medicinska pomoć. Participacija sprečava mnoge da traže lekarsku pomoć. Za pacijente, društvo i našu privrednu moć to će rezultirati velikim troškovima na duži rok“, kaže Baksant.

Direktor Socijalističkog privrednog udruženja priznaje ipak da je zadovoljani što je Kristof Lajtl (Christoph Leitl), predsednik Privrednog saveza i predsednik Privredne Komore Austrije, juče izrazio podršku jednom drugom zahtevu socijaldemokrata – da se samostalnim privrednicima, u slučaju njihovog bolovanja, naknada za bolovanje uvede od prvog dana. Baksant kaže da socijaldemokrate neće zaboraviti da nastave sa pritiskom na Lajtla i njegove narodnjačke privrednike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track