Debakl Hipo banke je omča oko vrata austrijske privrede!
Foto: Beta

Godišnji izveštaj austrijske vlade

Debakl Hipo banke je omča oko vrata austrijske privrede!

Austrija -
Formiranje društva za restrukturiranje Hypo banke razlog je što će sveukupni deficit porasti na 2,7 odsto BDP, a stopa zaduženosti na 79,2 odsto BDP

BEČ - Godišnji izveštaj austrijske vlade o stanju privrede za 2014. godinu u znaku je efekata državnog preuzimanja Hypo Alpe Adria banke radi njenog spasavanja od kraha.

Restrukturiranje Hypo banke, njena rekapitalizacija i mogući gubici usled prodaje mreže banaka u jugoistočnoj Evropi, u visini do četiri milijarde evra, predstavljaju teret za mastrišku gornju granicu deficita u tekućoj godini, navodi se u izveštaju.

Državni dug zbog Hypo banke tako bi porastao za 17,8 milijardi evra, proizilazi iz izveštaja koji je predstavila vlada.

Formiranje društva za restrukturiranje Hypo banke razlog je što će sveukupni deficit porasti na 2,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a stopa zaduženosti na 79,2 odsto BDP-a.

Planirano smanjenje stope zaduženosti u periodu od 2015. do 2018. godine na oko 71,5 odsto zavisiće od razvoja društva za restrukturiranje banke.

Sveukupni privredni izgledi, kako se navodi u izveštaju, poboljšali su se u poređenju sa ranijim godinama. Tako će, kako se ističe, evrozona ove godine prvi put nakon dve godine rasti. Austrijska privreda se, navodi vlada, ponovo bolje razvijala od evrozone. Nakon rasta bruto domaćeg proizvoda za 0,3 odsto prošle godine, ove godine se prognozira dalji rast, kao i snažniji rast iduće godine.

"Međunarona konkurencija postaje sve oštrija, svetsko ekonomsko okruženje ostaje teško, zbog čega moramo stalno da poboljšavamo uslove za austrijsku privredu i da podržavamo preduzeća kao partner u izgradnji konkurentnosti", poručuje ministar privrede, Rajnhold Miterlener.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track