Eva-Maria Hacl nova predsednica Simeringa
Foto: Spoe.at

Opet žena na čelu 11. bečke opštine

Eva-Maria Hacl nova predsednica Simeringa

Austrija -
Posle jedanaest godina predsednikovanja Renate Angerer, na njeno mesto dolazi dosadašnja odbornica grada Beča Eva-Maria Hacl (SPÖ)

BEČ - Eva­-Maria Hacl (Eva-­Maria Hatzl) iz Socijaldemokratske partije (SPÖ) biće od jeseni nova predsednica 11. bečke opštine Simering. Ona je dosada bila odbornica u gradskoj skupštini Beča. Haclova će zameniti Renatu Angerer, koja je na mestu predsedice skupštine Simeringa. bila punih 11 godina.

Predsedavajući SPÖ­ u ovom delu Beča, Harald Troh (Harald Troch), istakao je da je u periodu "vladavine" Angererove, u 11. bečko opštini »bitno poboljšana infrastruktura, izgađeni novi stanovi, povećan broj parkova i preduzeća". On je izrazio i uverenje da će Eva-Maria Hacl, biti dostojna naslednica kao "društveno angažovana, I politički iskusna osoba, dobrog i srdačnog karaktera, koja je duboko ukorenjena u Simeringu".Simering ima skoro 95.000 stanovnika.

Opština sa više umrlih nego živih

U ovoj bečkoj opštini nalazi se i Bečko centralno groblje (Wiener Zentralfriedhof) na kom se više od 140 godina sahranjuju Bečlije. Tu počivaju i mnoge znamenite ličnosti.Ovo je jedno od najvećih grobalja u Evropi koje se prostire na površini od 2,5 km2 i na njemu je sahranjeno više od tri miliona umrlih.

Tu počivaju i Ludvig van Betoven, Johanes Brams, Franc Šubert, Arnold Šenberg, Johan Štraus otac, Johan Štraus sin... Na ovom groblju su dve parcele Srpske pravoslavne crkve. Najpoznatiji Srbin sahranjen na Bečkom centralnom groblju je Đorđe Stratimirović (1822­1908), komandant srpske vojske u za Austriju revolucionarnoj 1848. godini, a kasnije austrijski general­major i diplomata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track