IN MEMORIAM: Norbert Šed preminuo na odmoru u Norveškoj
Foto: Meine.seestadt.info

Veliki gubitak za SPÖ i grad Beč

IN MEMORIAM: Norbert Šed preminuo na odmoru u Norveškoj

Austrija -
Norbert Šed (52 ) predsednik opštinske skupštine 22. bečeke opštine Donauštata iznenada je preminuo od srčanog udara

BEČ - Norbert Šed (Norbert Scheed) juče je preminuo od srčanog udara u Norveškoj gde se nalazio na odmoru.

Šed (52) je bio član Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) i predsednik opštinske skupštine 22. bečke opštine Donauštata (Donaustadt).

„Bio je svetao primer socijaldemokratskog pokreta, sa mnogo planova za svoj gradski okrug Donauštat. Naše misli su u ovom teškom času sa porodicom Norberta Šeda“, izjavio je povodom smrti Šeda gradonačelnik Beča Mihael Hojpl (Michael Häupl).

Izjavama saučešća priodružili su se i šef odborničkog kluba Bečke gradske skupštine Rudi Šiker (Rudi Schicker) i poslanica u saveznom parlamentu i Šedova zamenica u predsedništvu opštinskeskupštine Donauštata Rut Beher (Ruth Becher).

Šed se još kao mlad priključio socijaldemokratama i bio predsednik omladinske organizacije i odbornik u 15. bečkoj opštini Rudolfshajm­Finfhaus (Rudolfsheim­Fünfhaus). Veoma angažovan na pitanjima socijalnog osiguranja stanovnika Beča, bio je jedan od osnivača Bečkog fonda za radničku podršku (Wiener ArbeiternehmerInnen Förderungsfonds, skr. WAFF), i njegov predsednik od 1995. do ­2006.

Od 2001. do 2006, Šed je bio bečki pokrajinski rukovodilac Sindikata privatnih nameštenika (GPA) i odbornik u Bečkoj gradskoj skupštini. U junu 2006. izabran za predsednika opštinske skupštine Donauštata,

Šed se izuzetno angažovao na projektu „Jezerskog grada Asperna“. Aspern je trenutno najveći projekat urbane gradnje u Evropi. Na ovom prostoru gradi se hiljade stanova i druge gradske infrastrukture.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track