Fejsbuk tužili i Srbi i Hrvati!
Foto: Facebook

Kolektivna tužba protiv najpoznatije društvene mreže

Fejsbuk tužili i Srbi i Hrvati!

Austrija -
Maksimilijan Šrems je podneo grupnu tužbu Trgovačkom sudu u Beču protiv Fejsbuka zbog spornih odredbi o zaštiti podataka korisnika, kojoj se do sada pridružilo više od 20.000 ljudi

BEČ - Više od 20.000 ljudi već se pridružilo tužbi koju će protiv Fejsbuka (Facebook Ireland Ltd.) u Austriji podneti Maksimilijan Šrems (Maximilian Schrems, 26), mladi borac za zaštitu ljudskih prava.

Osnovni razlog za Šremsovu tužbu su sporne odredbe o zaštiti podataka korisnika Fejsbuka. Najveći broj pridruženih je iz Nemačke (5.287) i Austrije (3.712). Takođe, tužbi su se pridružili i građani Srbije (588) i Hrvatske (1.106).

Ovoj tužbi može se priključiti svaki korisnik Fejsbuka koji smatra da je ova društvena mreža zloupotrebila njegove lične podatke. Šrems planira da uključi u tužbu 25.000 korisnika.

“Ovaj broj je odlična baza na osnovu koje ćemo u Evropi konačno početi da radimo na zaštiti ličnih podataka, a ne samo da o tome dramimo, kao što je do sad to bio slučaj”, rekao je Šrems.

Ako sve bude teklo po planu, tužba protiv Fejsbuka biće podignuta do kraja godine, a za svakog od 25.000 korisnika Šrems će zahtevati odštetu u iznosu od najmanje 500 evra.

Podsetimo, Šrems je pre nekoliko godina tužio u Irskoj tamošnje fejsbukovo preduzeće koje sklapa ugovore sa svojim klijentima koji nisu iz Severne Amerike. Obzirom da se irski proces vuče već godinama i ne nazire mu se kraj, Šrems je odlučio da grupnu tužbu podnese i Trgovačkom sudu u Beču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track