RUPREHTER: EU da odgovori na ruske sankcije našim poljoprivrednicima!
Foto: Reuters

Austrijski ministar poljoprivrede

RUPREHTER: EU da odgovori na ruske sankcije našim poljoprivrednicima!

Austrija -
Savet EU se odlučio za sankcije, i to je za poštovanje, ali sada ne mogu oni, koji imaju štetu, biti ostavljeni na cedilu, naglasio je ministar

BEČ - Ministar poljoprivrede Austrije Andre Ruprehter (Andrä Rupprechter) smatra da je nakon zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU od strane Rusije "neophodan evropski odgovor".

Prethodno su Savez poljoprivrednika i Poljoprivredna komora Austrie zatražile obeštećenje zbog izostanka izvoza u Rusiju za austrijske seljake.

Ruprehter je, u izjavi austrijskom radiju "Oe1", kazao da je neophodno da Evropska komisija nađe rešenje.

"Komisija će dati odgovarajuće predloge, ali 28 individualnih mera u 28 država članica nije ispravno. Savet EU se odlučio za sankcije, i to je za poštovanje, ali sada ne mogu oni, koji imaju štetu, biti ostavljeni na cedilu", naglasio je ministar.

Prošle godine je Austrija u Rusiju izvezla poljoprivredne proizvode u vrednosti od oko 238 miliona evra, od čega bi polovina mogla sada otpasti zbog zabrane uvoza Moskve. U prošloj godini ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Austrije dostigao je vrednost od skoro 10 milijardi evra.

Posebno kod izvoza svinjskog mesa je rusko tržište značajno za austrijske poljoprivrednike, ukazuje Hans Šiderer iz "Svinjske berze". On je rekao da su na rusko tržište izvezeni proizvodi koji na evropskom tržištu ne bi mogli da se plasiraju, kao što je posebno masno meso.

Štete po austrijske proizvođače svinjskog mesa, prema njegovoj proceni, mogla bi biti do milion evra nedeljno. Predstavnik Privredne komore Austrije u Moskvi Ditmar Felner ukazuje da će austrijski proizvođači morati da traže druga tržišta ili da smanje svoju proizvodnju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track