ŠTEGER: Pušenje potpuno zabraniti u ugostiteljskim objektima!

Austrijski ministar zdravlaj ne odustaje

ŠTEGER: Pušenje potpuno zabraniti u ugostiteljskim objektima!

Austrija -
Republički ministar zdravlja, Alojz Šteger zahteva uvođenje potpune zabrane pušenja u restoranima i kafićima, ali nailazi na žestoki otpor vlasnici ovih objekata, pre svega u ruralnim sredinama

BEČ - Najveći broj vlasnika ugostiteljskih objekata širom Austrije i dalje odbija ideju potpune zabrane pušenja u lokalima.

Iako je republički ministar zdravlja, Alojz Šteger (Alois Stöger, SPÖ) u nedelju ponovio zahtev za uvođenje potpune zabrane pušenja, navodeći argumente koji su sa zdravstvene tačke gledišta više nego relevantni, vlasnici restorana i kafića, pre svega u ruralnim sredinama, ne žele ni da čuju za ovaj predlog.

Njihov najveći strah je da će izgubiti postojeću klijantelu, što bi moglo da dovede do pada prometa i gubitaka pa čak možda i zatvaranja lokala. Iako je ministar kafedžijama obećao isplatu naknada za uređenje nepušačkih zona u svojim lokalima 2009. godine, sva je prilika da od toga neće biti ništa.

Uporan... Alojz Šteger ministar zdravlja Austrije
Uporan... Alojz Šteger ministar zdravlja Austrije

Šteger je na prvu prepreku naišao već kod koalicionog partnera, Narodnjačke stranke (ÖVP), koja isplate smatra nerealnim, jer država trenutno nema sredstava za ovaj poduhvat. Ni ideja potpune zabrane pušenja na javnim mestima takođe nije ostvariva u ovom momentu iako Šteger smatra da bi najveći broj stanovnika Austrije bio uz njega.

“Osim nekolicine nepopravljivih pušača, najveći broj građana može da zamisli javna mesta bez duvanskog dima”, dodao je Šteger.

Narodnjačka stranka, ne razmišlja o kompletnoj zabrani pušenja, već želi da se posveti prevenciji pušenja kod mladih i zabrani mlađima od 16 godina kupovinu cigareta.

“Krajnje je vreme da se austrijski političari ozbiljno pozabave ovom temom, a isto očekujem i od Evropske unije”, izjavio je Vilhelm Rajzinger (Wilhelm Reisinger, ÖVP), portparol Narodnjačke partije za pitanja zdravstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track